Valeriu Mustață este președinte al Filialei CALM din Căușeni, primar la al șaselea mandat în Săiți, o localitate din raionul Căușeni cu 1200 de locuitori. Medicul de familie vine o dată în săptămână la Săiți. Potrivit statisticilor, anual în Săiți  se nasc 12-13 copii, decedează 29-33 de persoane și se căsătoresc circa 13- 15 perechi de tineri. Este o realitate valabilă pentru cele mai multe sate din Republica Moldova.

Patru mandate consecutive câștigate din primul tur…

Valeriu Musteață: Din 1987 și până în 1999 am avut două mandate de primar și unul de secretar al Consiliului sătesc, au urmat două mandate în calitate de secretar al județului Tighina și al Consiliului raional Căușeni. După toată această experiență am fost rugat de către consăteni să mă întorc la baștină. Astfel, din 2007 am câștigat patru mandate consecutive din primul tur.

În această perioadă ați reușit  să faceți tot ce v-ați propus?

Valeriu Musteață: Primele două mandate au fost de învățătură. Până în 1990 toate problemele dintr-o localitate erau soluționate de către fostele gospodării colective, adică colhozurile. Noi nu aveam o legislație care să reglementeze activitatea primarilor și doar eliberam certificate de naștere, căsătorie și deces. Nu era în competența noastră să soluționăm probleme de ordin social. După ce colhozurile și-au încetat activitatea, toate problemele au ajuns pe umerii primarilor. În 1999, atunci când am plecat din sat, era o anumită infrastructură, activau grădinița, școala, Casa de Cultură, drumuri cât de cât aveam. Perioada în care m-am întors a coincis cu cea a reformelor și am găsit închis spitalul de sector din sat,  grădiniță închisă, drumuri stricate, lipseau autospeciala de stingere a incendiilor și ambulanța. Din 2007 mi-am suflecat mânicile și am început să aduc înapoi ceea ce lipsea în localitate. Nu a fost posibil să restabilim totul. De exemplu, până în anul 1999 la spitalul de sector aveam medic de familie, medic pediatru, aveam ambulanță, medic stomatolog, puteau fi internați 25 de pacienți și oamenii beneficiau pe loc de toate aceste servicii. Odată cu reforma acest spital a fost închis, aceste servicii au dispărut și chiar dacă astăzi avem un centru de sănătate nou, performant, medicul de familie vine la noi doar o dată în săptămână și astfel, chiar dacă avem ambulanță nu o putem folosi.

Toți primarii încearcă să creeze condiții în localitățile lor…

Valeriu Musteață: Da, deoarece ne dorim să stopăm migrația, să nu mai plece oamenii. Cu părere de rău, nu am putut opri acest fenomen, în fiecare zi oamenii pleacă, își iau și copiii, rămân grădinițele și școlile pustii. În aceste patru mandate am făcut reparație capitală a clădirii gimnaziului, a fost construit centrul de sănătate, dar și o grădiniță nouă, acum reparăm Casa de Cultură. Agenții economici din teritoriu încearcă să deschidă locuri de muncă, dar mai mult de atât nu putem face. În Săiți lipsesc multe servicii deoarece suntem la o margine de țară și din două părți suntem învecinați cu două sate din Ucraina. Nu avem o benzinărie, o croitorie, o cizmărie, o farmacie, un magazin agricol. Adesea vorbesc cu cei care au plecat peste hotare și le propun să investească în localitatea lor de baștină. Cu părere de rău, nu doar că nu investesc, dar tot mai mulți pleacă.

Oamenii ar putea să beneficieze de aceste servicii la Căușeni…

Valeriu Musteață: Fiind student, frecventam cercul de dans al Universității de Stat „Ion Creangă” și am avut ocazia să mergem în cadrul unui turneu de două săptămâni  în Polonia. Pentru a perfecta documentele necesare a trebuit să așteptăm luni întregi aprobarea de la Moscova. Astăzi, având pașapoarte biometrice sau românești, oamenii pleacă în momentul în care decid acest lucru. Săiți e la 18 km de Căușeni, acolo este un centru performant de tineret și sport, sunt cercuri sportive, artistice, pot fi învățate limbi străine, ceea ce eu în sat nu am. Dacă drumul e bun, am putea parcurge acești 18 km în circa 15 minute. Adică avem nevoie de un drum renovat și transport care să circule des și nu va fi o problemă pentru locuitorii satului să vină la Căușeni și să-și soluționeze problemele. Am făcut o statistică a ultimilor 4-5 ani și vreau să vă spun că în fiecare an în Săiți se nasc 12-13 copii și decedează 29-33 de persoane. Se căsătoresc circa 15 perechi de tineri. Dacă acum mai avem câte două clase paralele, ținând cont că în anul 2019 s-au născut 13 copii, peste șapte ani va fi doar o clasă și aceea incompletă, dacă o parte din părinții acestora nu vor pleca până atunci.  Acesta este tabloul trist al satelor noastre. Noi, primarii, trebuie să fim optimiști pentru a-i încuraja pe oameni, dar atunci când suntem singuri nu putem să nu ne îngrijoreze situația creată.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare