Primarul satului Rogojeni, Șoldănești, Alexei Burlacu, afirmă că localitatea sa a primit mai puține transferuri de la bugetul de stat pentru anul 2022 și, din acest motiv, a fost nevoit să reducă salariile unor angajați, iar dacă lucrurile nu se vor schimba, pentru ultimile două luni ale anului curent nu vor rămâne resurse pentru remunerare.

„70% din veniturile primăriei Rogojeni sunt proprii, alte 30% sunt transferuri de la bugetul de stat. Din volumul de 30% al transferurilor de la stat, am primit doar 15%, iar pentru că în această perioadă au crescut și prețurile, am fost nevoiți să  reducem salariile mai multor categorii de salariați, printre aceștia fiind angajații Căminului cultural din localitate, a celor din ansamblul „Cumătrițele”, avem cu un paznic mai puțin etc”, susține alesul local.

Mai mult decât atât, primăria satului Rogojeni nu poate să achite nici pentru iluminatul stradal și din acest motiv acest sistem nu mai funcționează, chiar dacă s-au făcut investiții majore pentru a realiza acest proiect.

„Am expediat scrisori Ministerului Finanțelor și peste patru luni am primit răspuns că ni se vor aloca bani pentru resursele energetice, nu și pentru salarii, ceea ce înseamnă că pentru lunile noiembrie și decembrie vom munci fără a fi remunerați.   Nu cred că această gafă a fost făcută intenționat, mai degrabă s-a produs din neatenție sau din necunoaștere”, consideră Alexei Burlacu.

Chiar dacă e o localitate mică, datorită stației de Cale Ferată, în localitate s-au dezvoltat și alte tipuri de întreprinderi care aduc venituri primăriei din Rogojeni. „Bugetul nostru este de 1,3 milioane de lei și de la stat am primit doar 170 mii de lei. În toți acești ani am lucrat pentru a mări veniturile proprii ale localității și mă întreb de ce am depus tot acest efort dacă centru transferă  milioane celor care nu au venituri proprii? Rezultă că sunt susținuți cei care nu contribuie la dezvoltarea comunităților lor, în condițiile în care pe teritoriul localității noastre sunt mai multe întreprinderi care plătesc impozite la stat.”

Alexei Burlacu vrea să dezvolte turismul rural, dar și aici e nevoie de bani pentru a reuși.  „Lucrăm cu entuziasm, dar nu știm cât va mai dura acesta. O reformă care va uni trei-patru primării sărace va spori și mai mult exodul cetățenilor. Republica Moldova deja dispare. Copiii noștri pleacă, nu ne putem vedea nepoții.”

Primarul consideră că este nevoie urgent de a modifica Legea finanțelor publice, astfel încât aceasta să prevadă venituri reale pentru primării și ele să poată să se dezvolte de sine stătător.

Imprimare