În cadrul unui interviu pentru calm.md, primarul de Cubolta, Sângerei Alexandru Sârbu ne-a explicat ce rol joacă Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) în activitatea primarilor, ce presupune funcția de primar, care sunt greutățile și satisfacțiile de care au parte în activitate aleșii locali.
Ce rol are CALM în activitatea primarilor și ce face pentru APL?
Alexandru Sârbu: CALM are menirea de a ne ghida, de a ne conjuga ca echipă, de a ne consulta în unele probleme, deoarece trebuie să recunoaștem că nu avem atât de multe capacități în toate domeniile pe care le administrăm. CALM promovează primarii, dar și noi promovăm localitățile noastre prin intermediul CALM-ului, sunt foarte multe deplasări peste hotare unde se fac schimburi de experiență, ceea ce este foarte important și le mulțumim pentru munca pe care o depun.
Cum e să fii primar?
Alexandru Sârbu: Este un lucru foarte interesant, dar și foarte responsabil. Este greu de lucrat cu populația, la capitolul politic lumea este dezbinată, sărăcia ne inundă, probleme apar și întotdeauna este vinovat primarul sau APC, e greu să se conștientizeze că și fiecare om trebuie să contribuie nemijlocit la soluționarea fiecărei probleme, deoarece toți suntem parte a societății și trebuie să ne implicăm cu toții.
Sunteți la al doilea mandat. Ce vă mai motivează să mai candidați?
Alexandru Sârbu: Ne motivează realizările, atunci când lucrurile se schimbă spre bine. În pofida greutăților pe care le întâmpinăm lucrurile progresează, mai lent decât ne dorim, dar este mai bine decât a fost, dinamica este pozitivă și trebuie să mergem înainte.
Ce ar trebui de făcut pentru a majora veniturile locale?
Alexandru Sârbu: Mai mulți factori ar contribui la dezvoltarea localităților. În primul rând ar fi descentralizarea financiară, nu doar a atribuțiilor. Acum se lucrează la impozitarea bunurilor imobile, la delimitarea terenurilor, la împroprietăririle publice, combaterea lucrului la negru, a salariilor în plic, ceea ce cu siguranță ar îmbunătăți situația.
Aveți locuri de muncă în localitate?
Alexandru Sârbu: Localitatea este amplasată aproape de Bălți și mai mulți oameni se deplasează grație unor companii mari. Locuri de muncă sunt destule, mai puțini oameni sunt care ar lucra.
Migrația este mare și la DVS. în localitate?
Alexandru Sârbu: Migrația este aceeași ca și în alte localități. Din păcate, la noi în țară predomină mortalitatea mare și natalitatea este mică.
Cum explicați această realitate tristă. Să fie sărăcia de vină?
Alexandru Sârbu: Avem factori de mediu, modul de viață nesănătos, mor cei care au muncit în exces pe timpul sovieticilor, lumea este mai bolnăvicioasă. Oamenii trebuie să conștientizeze că totul începe de la ei. Noi cam ne-am obișnuit să găsim întotdeauna pe altcineva vinovat, numai nu noi.
Dacă ați avea suficiente resurse financiare, ce ați întreprinde?
Alexandru Sârbu: Cea mai mare problemă în localitate este lipsa canalizării. Acum suntem la etapa finală de aprovizionare cu apă, am construit 16 km de apeduct, dar rămâne canalizarea și evident drumurile. Casa de Cultură necesită reparație, este mai mare decât Casa de Cultură a Consiliului raional. Am făcut proiectul tehnic și lucrările costă peste 12 milioane de lei. În rest, cu sursele proprii, dar și prin intermediul proiectelor mai reușim să soluționăm câte ceva.
Foarte mulți colegi de-ai DVS reușesc să implementeze proiecte mari în localitățile lor. Există o concurență între primari?
Alexandru Sârbu: Concurență sănătoasă este și e firesc să fie. Din păcate, sunt prea puțini bani alocați pentru administrațiile locale. Recent a fost apelul de granturi finanțat de FISM, 121 de primării și-au manifestat interesul de a participa, dar au fost selectate doar 12 localități, după criteriul primul venit primul servit.
Înseamnă că există interes din partea primarilor de a contribui la dezvoltarea localităților.
Alexandru Sârbu: E rău că au fost selectate atât de puține localități. Eu sunt sigur că primarii știu ce le trebuie și ce au de făcut, dar se alocă foarte puțini bani pentru asta. Majoritatea au depus proiecte pentru iluminat stradal, drumuri, grădinițe, pavaje, pentru ceea ce le lipsește în localitate. Necesitățile sunt foarte mari, iar piața nu ne oferă atâtea posibilități câte ne-am dori.
Ați amintit de grădinițe. Acum 10-15 ani era catastrofă la acest capitol.
Alexandru Sârbu: Grație Guvernului României s-au soluționat foarte multe probleme în acest sens, dar mai este de lucru. Trebuie spații, terenuri de joacă, terenuri și săli sportive, ș.a.
Trebuie, trebuie, dar tot DVS. spuneați că natalitatea este mică și atunci pentru cine construim?
Alexandru Sârbu: Dacă nu facem condiții lumea va migra. Chiar cu riscul că astăzi nu avem pentru cine, trebuie să dăm șansa viitoarei generații și astfel totul va fi bine.
Vă mulțumim!
Departamentul de Comunicare al CALM