Primarul orașului Cimișlia Gheorghe Răileanu a mulțumit autorilor Raportului privind „Democrația locală și regională în Republica Moldova” pentru redarea echilibrată a realităților din Republica Moldova și a confirmat că starea democrației în statul nostru este deplorabilă. „Acest lucru a fost demonstrat și în cadrul alegerilor parlamentare care au avut loc recent. Totodată, acest scrutin a arătat ce atitudine au autoritățile centrale față de autoritățile locale. Resursele administrative au fost utilizate la maxim în această campanie, primarilor de orașe și de sate, dar și cetățenilor li se spunea că finanțarea va avea loc în funcție de procentele acumulate de candidații partidului de guvernământ.”
Potrivit lui Gheorghe Răileanu, guvernarea, dar și noul partid creat de primarul de Orhei, condamnat de prima instanță pentru furul miliardului, în condițiile în care anchetarea are loc suspicios de lent, s-au folosit de demoralizarea populației sărăcite. „Guvernarea a făcut tot posibilul ca cetățenii să înțeleagă că nu va renunța la putere. De asemenea, până la alegeri a fost întărită puterea asupra Procuraturii, Centrului Național Anticorupție, Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii, folosindu-se și de alte instrumente care le pot asigura continuarea exercitării puterii și asigurându-le prioritatea de a fi lideri în cadrul tratativelor ce au loc privind constituirea unei majorități parlamentare.”
Membrul delegației Republicii Moldova la CALRCE a afirmat că rămâne optimist, chiar dacă a admis că în Republica Moldova ar putea exista o criză politică și umanitară de durată.
Amintim că în perioada 2-4 aprilie, delegația Republicii Moldova a participat la cea de-a 36-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE). Evenimentul cu genericul „Primarii salvând democrația” a avut loc la Strasbourg, Franța și a reunit 648 de funcționari aleși din țările-membre ale Consiliului Europei, reprezentând mai mult de 200.000 de autorități locale și regionale. În cadrul evenimentului s-a discutat despre democrația locală, presiunile asupra aleșilor locali, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, etc. Un subiect distinct pe agenda membrilor CALRCE a fost Raportul și recomandarea privind „Democrația locală și regională în Republica Moldova”.
Serviciul de Comunicare al CALM