Valeriu Scutelnic este primar la al treilea mandat în satul Bârnova, raionul Ocnița. Consideră că un ales local trebuie să fie răzbătător. Care sunt activitățile oamenilor din Bârnova, dar și despre preocupările alesului local aflăm din interviul pentru calm.md.

Colegii Dvs primari afirmă că sunteți un bun cunoscător al legislației și îi ajutați atunci când au anumite întrebări…

Valeriu Scutelnic: Sunt jurist de profesie și cunosc acest domeniu. Colaborăm deja cu colegii la primul mandat, deoarece și pe mine m-au ajutat alții, avem o conlucrare bună chiar și cu primarii cu mai multă experiență fiindcă jurisprudența în țara noastră este tot timpul în schimbare.

Primarii din raionul Ocnița sunt avantajați de faptul că localitățile pe care le administrează sunt în apropiere de Ucraina sau dezavantajați că acestea sunt departe de Chișinău?

Valeriu Scutelnic: Cred că nimeni nu este nici avantajat, nici dezavantajat. Aceste diferențieri politice au fost o catastrofă pentru țară și trebuie să uităm de ele. Cred că această prăpastie a fost nivelată, țara s-a democratizat. Rezultatele depind de capacitățile persoanei, un primar trebuie să fie răzbătător. Ne dezavantajează percepția unora că ar exista Chișinăul și restul țării. Dacă ar fi toată țara, nu Chișinăul și restul, atunci am avea alte realități.

Ce ați reușit să faceți pentru comunitatea Dvs în aceste două mandate?

Valeriu Scutelnic: Câte ceva am reușit, chiar dacă mi-am dorit mai multe. Am investit circa 2,5 milioane lei în reparația gimnaziului, am izolat termic clădirea și din economiile la plata pentru agentul termic a fost posibil de procurat o tablă interactivă. Deja temperatura este constantă de 20-22 grade, iar în grădiniță sunt 23-24 grade. Împreună cu comunitatea am reușit să renovăm biserica care a fost construită acum 131 de ani. În 2012, când încă nu se prea știa ce este un mini-teren de fotbal am construit unul în Bârnova, deja trebuie să-l reparăm. Din 2011 reparăm în fiecare an câte doi km de drum în variantă albă, deoarece satul e mărișor și avem multe drumuri. Cu asfalt am reușit să acoperim 1,5 km de drum. Am elaborat proiectul tehnic pentru gazificarea unei zone din localitate, un alt proiect pentru apeduct, canalizare și stație de epurare, cred că rezultatele nu vor întârzia să apară. Cu banii proprii am deschis grădinița pentru 90 de copii, iar cu susținerea PNUD, a Fondului de Investiții Sociale din Moldova și a Guvernului României am reușit să modernizăm această instituție, astăzi aceasta fiind o instituție preșcolară performantă.

Care sunt activitățile oamenilor din Bârnova?

Valeriu Scutelnic: Preocuparea de bază este agricultura, dar există și puțină industrie. Avem o carieră de sustragere a nisipului de cuarț și o fabrică de prelucrare a acestuia. Ar fi bine să fie o piață de desfacere mai mare, deocamdată îl comercializăm doar la Chișinău. La această fabrică lucrează 56 de oameni, primesc salariu iar impozitul din venit ajunge în bugetul local. Nu e mult, dar e important că acești oameni au de lucru. Mai este o întreprindere agricolă cu peste trei mii de ha unde activează alte 60-70 de persoane.

Ce părere aveți despre activitatea CALM?

Valeriu Scutelnic: Am o părere bună. Vin permanent la CALM , elaborăm inițiative legislative, nu tot timpul reușim dar, într-o mare măsură, ridicăm ștacheta tot mai sus.

Vă mulțumim!

Imprimare