Alexandru Vornicu a devenit primar al comunei Stăuceni la 30 de ani. Are experiență de muncă în structuri guvernamentale precum Ministerul Justiției, Cancelaria de Stat, Parlamentul Republicii Moldova. Din 2018 și până în 2019 a fost consilier local în Stăuceni.

De ce v-ați dorit să deveniți primar?

Alexandru Vornicu: Ca orice locuitor al comunei Stăuceni, de multe ori eram nemulțumit de modul în care se întâmplau anumite lucruri în comunitatea noastră, fie că era un drum reparat necalitativ, lipsea un trotuar sau iluminatul stradal. Comuna Stăuceni, ca suburbie a municipiului Chișinău ar trebui să fie, cel puțin, amenajată la un nivel corespunzător. Vreau să demonstrez că se poate, aceasta a fost motivația mea. Am știut din start că nu va fi ușor, dar nici nu caut soluții simple. Deja mă confrunt cu lipsa de cadre în primărie, cu o organigramă elaborată defectuos, cu absența resurselor financiare pe anumite segmente. Totuși, am monitorizat activitatea mai multor primari din Republica Moldova, inclusiv din sate mici care au demonstrat că se poate, cred că voi reuși și eu.  Prioritar este acum proiectul de buget asupra căruia lucrăm. Cât privește organigrama, vreau să găsim modalitatea de a aduce oameni competenți care vor dori să muncească sau să identificăm o modalitate de a mări numărul de funcționari angajați pentru a face față tuturor cerințelor.

Cum ați putea aduce oameni competenți în primărie, în condițiile în care salariile nu sunt motivante?

Alexandru Vornicu: Ne-ar fi mult mai ușor dacă ar interveni Guvernul, deoarece problema cadrelor nu este doar la Stăuceni, dar în toate primăriile din Republica Moldova. Îmi propun să atragem cât mai multe proiecte, iar funcționarii din aparatul primăriilor care sunt implicați în proiecte să aibă o sursă suplimentară de venit, ceea ce ar însemna o motivație pentru angajați.

A fost grea campania electorală?

Alexandru Vornicu: A fost greu, inclusiv din cauza faptului că sunt o persoană care mă consum foarte mult, îmi place dreptatea, iar în campanie trebuia să lupt și cu minciuna. Totuși, prin victoria noastră am demonstrat că se poate. Mai mult decât atât, consider că noi am scris istorie la Stăuceni fiindcă niciodată nu a existat o diferență atât de impunătoare între numărul de voturi. De regulă, diferența era de câteva zeci de voturi, noi am obținut un rezultat incontestabil, lucru pentru care le mulțumesc locuitorilor comunei Stăuceni.

Cu ce rezultate v-ați dori să încheiați acești patru ani de mandat?

Alexandru Vornicu: Spuneam că suntem la etapa planificării bugetului, vreau ca anul 2020 să fie unul al infrastructurii, este domeniul unde avem cele mai multe restanțe. Dacă în asigurarea condițiilor decente în instituțiile subordonate s-a investit în anii precedenți,  atunci la capitolul infrastructură lipsesc trotuarele,  drumurile renovate și zonele verzi amenajate. Toate resursele financiare disponibile vom încerca să le direcționăm pentru aceste necesități. Sunt mai multe proiecte pe care dorim să le implementăm. Stăuceniul nu are nicio Casă de Cultură sau un centru de tineret  și sport. Nici pentru oamenii în etate nu avem nici un centru, iar eu îmi propun să le construim până la finele mandatului meu. Îmi propun să amenajăm localitatea. Regret că anterior despre Stăuceni se auzeau nu tocmai cele mai frumoase lucruri. Îmi doresc ca la finele mandatului meu oamenii să spună că am muncit și am demonstrat că se poate.

Ce așteptări aveți de la CALM?

Alexandru Vornicu: Să avem susținere, în mod special în domeniile unde nu există specialiști în primării, mă refer la urbanism, arhitectură și domeniul juridic. De regulă stau până la oră târzie și caut argumente în legislație pentru a soluționa o problemă sau alta, iată de ce mizez foarte mult pe asistența din partea CALM.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare