Ludmila Zagoreț este primar la primul mandat în comuna Răscăieți, Ștefan Vodă. Fost director la grădinița din localitate își propune să schimbe lucrurile în întreaga comunitate, iar cei 3600 de locuitori i-au acordat mandatul de încredere. 

La grădiniță este mult mai simplu și salariul de director este mai mare decât cel al unui primar…

Ludmila Zagoreț: Nu m-am interesat ce salariu are un primar. M-am ghidat de faptul că până acum nu au fost soluționate foarte multe probleme ale localității. Mi-am propus să implementez niște proiecte pentru a asigura cetățenii din satul Răscăieții Noi cu apă potabilă, pentru a repara unele drumuri din localitate. Până acum nu există iluminare stradală nici măcar în centrul comunei, deși în toate satele vecine acest obiectiv a fost realizat. Am experiență în implementarea proiectelor și cred că voi reuși acest lucru și în calitate de primar.

Depinde de primar dacă un sat are lumină pe străzi, drumuri reparate, apă potabilă?

Ludmila Zagoreț: Cred că într-o mare măsură aceste rezultate depind de primar. Sigur că de unul singur nu vei putea soluționa toate problemele. Totuși, alesul local este cel care trebuie să unească mai mulți actori comunitari pentru a soluționa o problemă sau alta. De la primar trebuie să vină inițiativele, motivarea oamenilor să se implice, astfel încât fiecare să aibă rolul său, să înțeleagă fiecare că trebuie să contribuie la dezvoltarea localității, dacă nu financiar atunci cu unele idei, etc. Astăzi încă mulți locuitori ai satului cred că primarul este cel care trebuie să facă totul, este adevărat doar că acesta trebuie să implice în proces toți membrii comunității.

Membrii comunității Dvs. sunt gata să se implice?

Ludmila Zagoreț: De exemplu, primăria nu va fi în stare să ilumineze de sine stătător străzile din centrul satului și nici cele adiacente și am inițiat o campanie pe care o promovăm și pe pagina de Facebook a instituției noastre. Am invitat toți locuitorii care doresc să avem o localitate luminată și au posibilitatea să contribuie la realizarea acestui obiectiv, adică fiecare să instaleze un bec la poarta sa. Chiar dacă părerile au fost împărțite, ușor-ușor apare câte un bec la porțile oamenilor, ceea ce mă bucură. În același timp, avem consilieri activi, dar și angajați ai primăriei de care am noroc pentru că se implică și se dedică muncii pe care o facem împreună.

Ce părere aveți despre activitatea CALM?

Ludmila Zagoreț: În această asociație suntem ca un colectiv cu probleme dar și cu obiective comune – dezvoltarea localităților noastre. Este foarte binevenit schimbul de experiență pe care îl avem cu colegii noștri primari, mulți dintre ei au o vastă experiență în acest domeniu și sunt de mare folos pentru noi, cei care suntem la început de cale. Mă bucur să văd această unitate a primarilor din cadrul CALM. Mă bucur că Congresul Autorităților Locale din Moldova nu permite implicarea politicului în activitatea sa.

Vă mulțumim!

Imprimare