Liudmila Nistor a devenit al 32 de ani primar al comunei Pârlița, Ungheni. Este cea mai mare localitate rurală din raionul Ungheni cu 6000 de locuitori. Liudmila Nistor își propune să identifice modalități de dezvoltare a comunei, dar și să motiveze tinerii să rămână în localitatea natală.

Veniți din domeniul educației. La școală lucrezi cu elevii, în funcția de primar trebuie să ții cont de doleanțele tuturor oamenilor din comunitate…..

Liudmila Nistor: În perioada 2015-2019 am fost consilier local și am înțeles că localitatea are nevoie de oameni care să poată găsi soluții la problemele existente. Am fost coordonator în cazul a trei proiecte și am această dorință de a ajuta pe cei care într-adevăr au nevoie de susținere, de a îmbunătăți condițiile de trai ale acestora.

Bugetul satului Pârlița vă permite să faceți schimbările de care este nevoie în localitate?

Liudmila Nistror: Bugetul comunei Pârlița este unu auster, ca și în marea majoritate a localităților, suntem în căutarea noilor oportunități. Deja am inițiat procedura de înfrățire cu unele localități din România, ne propunem să reînnoim acordul cu comuna Bârnova, Iași, cu unele localități din Federația Rusă, iar la întrevederea primarilor cu CALM și experții din Norvegia am văzut că există oportunitatea de a găsi și un partener din Norvegia. Atragerea surselor de finanțare din exterior este un alt obiectiv al nostru. Consider că un primar bun este acel care caută și găsește bani pentru a dezvolta localitatea pe care o reprezintă.

Care ar fi cele mai acute probleme din localitatea Dvs?

Liudmila Nistor: Potrivit sondajelor efectuate, cele mai grave probleme sunt lipsa apei și a canalizării, care nu pot fi soluționate din 2004, din mai multe motive. Eu sunt convinsă că împreună cu cetățenii vom reuși, deoarece dorința noastră este foarte mare.

Oamenii vor să se implice, să participe inclusiv cu contribuție?

Liudmila Nistor: Comuna este foarte mare, cu 6 mii de locuitori și suma necesară pentru realizarea acestor obiective este imensă. Avem agenți economici care contribuie la sporirea bugetului localității lucru pentru care le mulțumim. O altă prioritate este să mărim numărul agenților economici deoarece de activitatea acestora depinde venitul propriu al comunei.

Cum îi susținem pe acești agenți economici?

Liudmila Nistor: Am venit cu propunerea ca tinerii antreprenori să fie scutiți de taxa locală în primul an de activitate. Acum se lucrează la elaborarea acestei inițiative și sperăm că astfel vom încuraja tinerii să rămână în localitate și să participe la dezvoltarea acesteia. Vom organiza și seminare pentru instruirea tinerilor pentru a putea iniția o afacere. Sunt oportunități, ne lipsește informarea.

Băștinașii stabiliți peste hotare și-ar dori să se implice în acest proces?

Liudmila Nistor: Deocamdată relațiile cu diaspora nu au fost consolidate, dar ne propunem să includem acest obiectiv și în strategia de dezvoltare a localității, mai ales că acum există această oportunitate de scriere a proiectelor în cadrul programului DAR 1+3.  Este un potențial uriaș care ar fi bine să fie implicat în procesele de la nivel local.

Vă mulțumim!

Imprimare