Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), prin intermediul RF CALM, continuă organizarea vizitelor de studiu în localitățile din țară conduse de femei. Astfel,  pe 12 octombrie 2016, mai multe primărițe au făcut un popas de documentare în satul Chișcăreni, localitate condusă de Silvia Țurcan, femeia care a demonstrat că un conducător trebuie să aibă viziuni inovatoare.

În debutul întâlnirii, secretarul coordonator al RF CALM, Nadejda Darie, a menționat că localitatea Chișcăreni poate deveni un adevărat material didactic în ceea ce privește aplicarea bunelor practici Mai mult, succesele pe care Silvia Țurcan  le-a obținut se datorează faptului că în timpul implementării diverselor proiecte a implicat comunitatea, dezvoltând astfel un spirit de activism social.

Ulterior, edilul localității-gazdă a prezentat cele mai importante realizări, proiecte de suflet care au fost implementate cu ajutorul sătenilor.  În perioada primului său mandat, Silvia Țurcan implementează proiectul „Construcţia unui sector de drum cu lungimea de 3,2 km variantă albă în s. Chişcăreni”, creează Centrul Comunitar de Acces la Informaţie şi Instruire din Chişcăreni, organizează reparația capitală a Căminului cultural din Chișcăreni și implementează proiectul „Energie renovabilă din deșeuri agricole”. În cel de-al doilea mandate, finalizează reparația capitală a gimnaziului rus, construcția sistemului de aprovizionare, dar și construcția stației de purificare la grădinița de copii.

Silvia Ţurcan a menționat că cele mai frumoase proiecte se pot realiza doar cu implicarea comunității. Ca un exemplu de astfel de practică pozitivă a fost oferit Festivalul Plăcintelor și Sarmalelor”, ajuns deja la a 6-a ediție. Despre implicarea femeilor din comunitate la organizarea şi desfăşurarea sărbătorilor comunitare a povestit secretara Consiliului local, Larisa Grosu.

Ulterior, participanții la vizita de studiu au aflat cum pot impulsiona colaborarea cu sectorul asociativ privind promovarea femeilor şi ridicarea activismului în procesul decizional la nivel local, prezintă Nadejda Spînu,  lider comunitar. Din acest punct de vedere,  Chişcăreni este una dintre comunităţile Republicii Moldova care a implementat nenumărate proiecte inovatoare în diferite domenii. Aceste succese se datorează parteneriatului sănătos dintre APL – societatea civilă – membrii comunităţii. Un rol aparte în implementarea acestor proiecte comunitare îl are Centrul de Orientare şi Promovare Europeană ”Dialog”. Anume această organizaţie a fost selectată de către Centrul Contact pentru crearea cluburilor de dezbateri comunitare, în cadrul proiectului „Sporirea activismului civic în Republica Moldova” finanţat de Fondul Naţional pentru Democraţie al SUA (NED).

Despre activitatea  ,,Clubului seniorilor” le-a relatat participanților Viorica Ignatiuc, preşedintele Centrului de orientare şi promovare europeană : ” Datorită participării şi implicării în cadrul activităţilor Clubului de Dezbateri tinerii, adulţii şi seniorii comunei Chişcăreni au contribuit la fortificarea imaginii societăţii civile în comunitate şi au demonstrat că problemele pot fi rezolvate doar prin implicare, dialog şi parteneriat.”

Vizita de studiu a fost organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova, cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică”, care este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.

Imprimare