Scop // A născut șapte fete și spune că nu-și va găsi liniștea până nu va avea și un băiat

Viața Olgăi Coronciuc, mamă a șapte fete, tot ea și primăriță în satul Bălțata, raionul Criuleni, este un exemplu pentru oricare femeie care vrea să depășească greutățile vieții. Recunoaște că nu este ușor să crești în casă șapte fete, dar fericirea pe care o emană prin zâmbetul lor le depășește pe toate.

Cea mai mare fată are 22 de ani și este studentă la Universitatea de Stat din R. Moldova, iar cea mai mică – trei ani și a fost născută în timp ce mama își exercita mandatul de primar. Chiar și așa, nu a lăsat fotoliul de la primărie, dar și-a continuat munca și nu doar munca, dar și studiile, pentru că abia la sfârșitul lunii februarie curent a dat ultimul examen de master în Drept. Două dintre fete sunt gemene. Se împacă toate de minune, iar singura ceartă a lor este că nu-și dau rând cine să spele vasele ori să dea cu aspiratorul.

Ajutoarele mamei

În timpul cât mama este la serviciu, pe toate în casă le rânduiește fiica cea mai mare, Anastasia. Ea pregătește bucate, știe cel mai bine ce produse alimentare trebuie cumpărate, cine trebuie astăzi să aranjeze tacâmurile pe masă, cine să le strângă și cine să spele vasele. „Uneori când vin acasă și de, mă rog, încep să le alint pe cele mai mici, Anastasia îmi reproșează și-mi zice că provoc haos. Ea le ține mai din strâns pe cele mici”, zâmbește primărița din comuna Bălțata.

Nu au un regim de armată și nu sunt verificate la tot pasul dacă au făcut ceea ce trebuiau să facă. „Le-am învățat de mici să fie responsabile și să fie ordine. Dacă știi să pui aceste două reguli la punct, ulterior nici nu trebuie să te implici, doar veghezi să decurgă totul cum trebuie”, ne explică secretul mama cu șapte fete.

O regină alături de alte șapte

Cea mai fericită zi din viața Olgăi Coronciuc este atunci când are posibilitate să stea mai mult timp acasă cu copilele ei, deși acestea știu că mama este mereu ocupată, pentru că… „face bani să ne hrănească”. „Ele sunt obișnuite deja că eu mai mult lipsesc de acasă decât aș fi cu ele. Sigur că este o persoană care mă ajută, ne mai ajută și rudele, prietenii. Simt o fericire enormă atunci când intru în casă. Stau toate cu ochișorii sclipind de bucurie și așteaptă să fie sărutate. Una îmi ia geanta, alta – scurta, alta mă descalță… Mă simt ca o regină”, ne spune zâmbind primărița. Rege se simte și tatăl, înconjurat de șapte mici regine, dar și de regina mamă. „Le iubește nespus de mult pe toate. Este o plăcere să vezi cum le alintă, se joacă cu cele mai mici, dar și ele cum au grijă de el când vine acasă. Cu cele mai mari inițiază discuții serioase deja, polemizează… E interesant la noi”, susține primărița din Bălțata.

Mai mulți copii, mai multe bucurii, dar și cheltuieli

Fericirea este mare, dar bate și la buzunar atunci când intră în magazin, susține mama cu șapte fete. „Nuuu, la mine nu se cumpăra cu bucata, dar mai degrabă angro. S-a întâmplat odată să-i cumpăr unei fetițe o rochie și, când am ajuns acasă, un scandal de să te ferească Domnul. A trebui să mă întorc și să le iau la toate, doar că de diferite mărimi. Chiar zilele trecute am ieșit la cumpărături. Voiam să-mi cumpăr mie ceva. Până la urmă, eu m-am ales mai cu nimic și le-am luat lor mai multe”, zâmbește mama celor șapte regine, așa cum mai sunt alintate în familie.

Chiar dacă sunt multe, copilele știu fiecare care este hăinuța sau lucrul lor și nu se folosesc de cele ale surorilor. „Să vedeți cum astea mai mari se fardează, dar cele mici primprejurul lor umblă, se uită atent. E o frumusețe și o bucurie de nedescris”, susține cea care le-a dat viață.

Îmbină cu plăcere munca de la primărie și treburile familiei

Ca să crească și să educe șapte suflețele în casă, mama acestora recunoaște că este nevoită să muncească din zori până în noapte. De la ora 7.00 este la primărie, acolo unde este așteptată de săteni pentru a le soluționa diverse probleme, după care trece să vadă cum decurg lucrurile la firma din capitală, administrată de către soțul ei, iar seara le aranjează pe toate în familie.

„Să vă spun sincer, nici când eram însărcinată nu aveam timp să mă duc la medic. Ultima dată mi-a făcut carnetul medical direct în maternitate. Mulțumesc Celui de Sus că sunt toate sănătoase. Credeți că un salariu de primar mi-ar fi suficient să-mi cresc copilele? Sigur că nu! Soțul are un business. Acesta ne hrănește acum. În cei aproape patru ani de mandat, am reușit să le aranjez pe toate și la primărie, și să fac multe pentru oamenii din sat. Fiecare angajat de la primărie știe ce are de făcut, am o echipă foarte bună, în plus mi-am creat o pagină specială a localității în fruntea căreia mă aflu și comunic cu cetățenii și prin intermediul ei. În acest mod, îmi este mult mai ușor. Chiar și atunci când am nevoie de cineva, i-am scris repejor, a venit la primărie și am soluționat problema. Mă mândresc cu realizările mele și o spun cu mâna la inimă că nu-mi este rușine de ceea ce am reușit să fac și pentru sat, și pentru familie, chiar dacă a trebuit să dedic mai mult timp serviciului și mai puțin familiei. Chiar și așa, nu renunț la gândul de a mai da naștere unui copil, al optulea la număr, iar de ar fi să fie băiat, pentru că asta îmi doresc, voi fi pe deplin împlinită”, conchide primărița cu șapte fete.

Imprimare