Primarii reclamă un atac fără precedent la autonomia locală. Potrivit lor, prin stabilirea unui plafon al taxelor locale Parlamentul a lipsit abuziv oraşele şi satele moldoveneşti de 200 de milioane de lei. Plafonarea vizează în primul rănd cazinourile, staţiile PECO şi comerţul angro. În acestă situaţie, afirmă aleşii locali, comunitaţile nu vor avea bani nici măcar pentru evacuarea gunoiului sau iluminarea stradală.
Aceste sume ar fi urmat să ajungă în bugetele locale, dacă Parlamentul nu ar fi plafonat taxele locale. În consecinţă, o parte din veniturile programate pentru 2014 se transformă în deficit bugetar. Cel mai afectat este municipiul Chişinău, unde pierderile ajung la 40 de milioane de lei. Consiliul municipal a stabilit o taxă de 500 de lei pentru panourile publicitare, iar Parlamentul a redus tariful până la 300, ceea ce a provocat o gaură bugetară de 11 milioane de lei. Restul pierderilor sunt cauzate de reducerea până la 100 de mii de lei a taxei locale pentru jocurile de noroc.
Astfel, autorităţile municipale spun că ar putea fi nevoite să deconecteze, timp de jumătate de an, întregul sistem de iluminare stradală. Criza va bate şi la poarta oraşului Soroca, unde măsurile de austeritate ar putea fi dure.
Primarii contestă şi faptul că Parlamentul a anulat taxa pentru evacuarea deşeurilor. În aceste condiţii, primarul din Cimişlia îi aşteaptă pe deputaţi să strângă gunoiul din localitatea sa, aşa cum mecanismul de salubrizare din localitate va da faliment.
Aleşii locali s-au mai arătat supăraţi că plafonul la taxele locale a fost inclus, pe ultima sută de metri, în politica fiscală, iar deputaţii au votat legea, înainte de a ieşi în vacanţă, fără a cere opinia primarilor.
Deocamdată, Parlamentul nu a comentat reclamaţiile Congresului Autorităţilor Locale din Moldova.