De Ziua autonomiei locale, primarii localităților din Republica Moldova se plâng de faptul că au resurse limitate pentru implementarea proiectelor de dezvoltare, în special, pentru reparația și construcția drumurilor.

Deși, oficial, autoritățile locale beneficiază de autonomie în luarea deciziilor, banii care se adună din taxe și impozite la bugetele locale sunt insuficienți. 

Primarul comunii Țareuca, din raionul Rezina, Mihail Olaru, spune că principala dificultate a localităților rurale, sunt drumurile, pe care nu reușește să le repare din bugetul local. O parte din bani sunt alocați și de la bugetul de stat, dar sunt cazuri când aceștia ajung în primării în funcție de culoarea lor politică, afirmă primarul Mihail Olaru.

Aflată la al patrulea său mandat, primarul comunei Chișcăreni, raionul Sîngerei, Silvia Țurcanu, nu se bazează doar pe banii de la stat și pe taxele locale, și a reușit să atragă mai multe proiecte pentru dezvoltarea localității. În cadrul unui proiect, băștinașii din Chișcăreni care muncesc și trăiesc peste hotare transferă bani pentru construcția unui parc în sat. Drumurile și trotuarele rămân, totuși, o provocare pentru localitate, spune Silvia Țurcanu.

Potrivit președintei Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan, autoritățile locale nu au fost antrenate de Guvern și Parlament la discuțiile pe marginea unor subiecte actuale, precum reforma administrației publice.

Parlamentul a adoptat la sfârșitul anului trecut un proiect de lege prin care primăriile vor putea primi bani din Fondul rutier, pentru reparația drumurilor locale. Congresul Autorităților Locale din Moldova a cerut autorităților să finalizeze procesul de descentralizare a Fondului rutier într-un termen cât mai scurt.

– See more at: http://radiochisinau.md/primarii-localitatilor-se-plang-de-resurse-limitate-pentru-implementarea-proiectelor-de-dezvoltare–45116.html#sthash.rEwmqj0o.dpuf

Imprimare