Primarii vor continua acțiunile de susținere a Noii Legi privind finanțele locale. După ce autoritățile naționale au neglijat deschis și cinic solicitările exprimate în cadrul Marșului pașnic din 11 octombrie, și anume privind necesitatea adoptării în lectură finală a noului sistem de finanțare, edilii locali se vor adresa instituțiilor europene și occidentale cu un mesaj în care vor solicita sprijin, astfel încât noile prevederi să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014. În plus, în cadrul Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, care va avea loc între 27 octombrie-2 noiembrie la Strasbourg, circa 30 de primari din RM vor organiza un flashmob de sensibilizare în faţa forului european. Sunt doar două dintre acțiunile care vor fi întreprinse în perioada imediat următoare.
Miercuri, 23 octombrie, a avut loc ședința Biroului Executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), la care au fost prezenți președinții Asociațiilor primarilor din toate raioanele țării. Primarii s-au convocat în şedinţă pentru a discuta asupra planului de acţiuni privind promovarea în continuare a Legii finanţelor locale, un document imperios necesar unei guvernări locale eficiente, de adoptarea şi implementarea căruia depinde viitorul localităţilor. Edilii şi-au exprimat îngrijorarea privind lipsa de reacţie din partea autorităţilor şi au opinat că situația în domeniul APL rămâne a fi gravă, iar procesul de descentralizare și consolidare a autonomiei locale, declarat drept prioritate guvernamentală, a fost definitiv blocat, rămânând la nivel de declaraţii şi neavând continuitate practică. Primarii au menţionat că sunt deschişi să apere în continuare şi pe toate căile Legea Finanțelor Locale. Aceştia au declarat că, în pofida presiunilor şi intimidărilor la care sunt supuși de partidele politice pe care le reprezintă, vor fi solidari şi, sub egida CALM, vor susţine orice acţiune menită să conducă la promovarea noului sistem de finanţare şi la schimbarea promisă de ani de zile.
În alocuţiunea sa, Tatiana Badan, președinte CALM, primar de Selemet, a reiterat că în jocul unor interese de grup este pus viitorul comunităţilor şi al cetăţenilor: „Trebuie să avem un răspuns tranşant la lipsa de atitudine din partea autorităţilor centrale, mai ales că noi susţinem iniţiativele guvernării, care şi-a asumat aceste angajamente încă în 2006, dar de care a uitat. Cu regret, mulţi primari sunt persecutaţi, dar noi trebuie să ne gândim nu numai la ziua de azi. Nu putem sta la nesfârşit cu mâna întinsă, nici cei care vor veni după noi nu trebuie puşi în această situaţie jenantă. Trebuie să ne facem în continuare auzită vocea, să atenționăm autoritățile și partenerii externi despre situația în care s-au pomenit APL . Recent, şi APCE a venit cu un mesaj, în care a solicitat adoptarea în regim de urgență a Legii finanţelor locale, cu intrarea în vigoare a acesteia de la 1 ianuarie 2014. Deşi Guvernul şi Parlamentul şi-au asumat angajamentul să realizeze acest lucru, procesul a fost blocat. Noi trebuie în continuare să explicăm partenerilor noştri, organismelor europene şi occidentale, ambasadelor punctul nostru de vedere. Cu părere de rău, recent, în toate raioanele, a ajuns o indicaţie de la Ministerul Finanţelor ca bugetele pentru anul viitor să fie elaborate după sistemul vechi. Mă întreb şi vă întreb: de ce a fost nevoie de sute de seminare, de simulări şi cheltuieli enorme pentru ca, în final, Legea să fie pusă în sertar? Noi trebuie să explicăm şi cetățenilor miza legii noi, beneficiile acesteia pentru dezvoltarea comunităţilor locale”.
În context, Viorel Furdui, director executiv CALM, a menţionat că situația în domeniul descentralizării și APL este una catastrofală, iar problemele cu care se confruntă APL au ieşit în evidenţă şi că Marşului paşnic din 11 octombrie a fost o veritabilă hârtie de turnesol: „Presiunile la care au fost supuşi primarii înainte de Marş sunt încă un argument în favoarea ideii că, în cadrul APL, persistă aceleaşi probleme: politizarea excesivă, dependență totală financiară, amestecul și abuzul administrativ, lipsa de libertate în decizii etc. În acest sens, ratarea oportunității de a schimba sistemul de finanțe publice locale, în perspectiva alegerilor, înseamnă nimic altceva decât conservarea situației deplorabile existente şi blocarea oricăror reforme. Astfel, Strategia Descentralizării, cu care se laudă autorităţile, și toate acțiunile prevăzute în ea își pierd orice temei și sens. De fapt, demersul primarilor vine în susţinerea reformelor anunţate de autorităţi, cu atât mai neclară este reticenţa şi indiferenţa cu care au fost trataţi. Fără a renunţa la acţiuni ferme pe interior, consider că o oportunitate foarte bună ar fi să acţionăm pe plan extern, să explicăm instituţiilor europene şi occidentale de ce această prioritate a guvernării trebuie promovată mai rapid”.
Ion Dolganiuc, primar de Colibaşi, președintele Asociației primarilor din raionul Cahul, a opinat că acţiunile primarilor nu sunt îndreptate împotriva cuiva, ci au un deziderat constructiv: „Noi ieșim pentru ceva, nu împotriva cuiva. Suntem pentru reforma respectivă, pentru finalizare și implementare. Se dau deja indicații să se facă bugetul după sistemul vechi, iar acest lucru e puţin spus regretabil. Trebuie să ieșim cu capul sus, să nu lăsăm mâinile jos. Propun să desemnăm un grup de reprezentanţi din partea CALM care să negocieze în continuare cu autorităţile, să poarte discuţii cu factorii de decizie. În plus, noi, în teritoriu, vom intensifica dialogul cu cetăţenii. Cred că două săptămâni ar fi un termen rezonabil pentru această campanie de informare”.
Alexei Busuioc, primar de Capaclia, şi-a exprimat opinia că în planul de acţiuni trebuie să fie incluse şi protestele, marşurile, acţiunile publice, stradale: „ Eu ştiu că la alegerile din 2014, cei care pun azi bariere, o să ne roage să ieșim să convingem cetățenii să voteze. Atunci vor vrea să stea de vorbă cu noi. Eu nu cred că servilismul şi lipsa de verticalitate i-ar putea ajuta pe unii colegi să-şi menţină poziţia. Dacă eşti cu obrazul curat nu ai de ce te teme. Eu cred că, dacă oprim protestele, vom asista la moartea Legii Finanțelor Locale”.
Constantin Cojocaru, primar de Edineț, a propus să nu fie trecute cu vederea instituțiile europene care au investit bani și încredere într-o descentralizare reală: „O acțiune de masă nu va avea efect acum, în contextul în care sunt anunţate mai multe acțiuni de anvergură, de diferite forţe politice. Este în dezavantaj pentru CALM, care este o asociaţie nonpolitică. Nu ar fi bine să fim asociaţi cu o formaţiune politică sau alta. Trebuie să folosim orice mijloace şi metode de a ne promova interesele. O opțiune importantă și eficientă ar fi pentru noi promovarea Legii prin intermediul instituțiilor internaționale, al Consiliului Europei. Trebuie să solicităm întâlniri cu ambasadorii în RM, până la 10 noiembrie. Ideea unui flashmob în faţa Consiliului Europei este binevenită, în plus ar trebui să ne ocupăm mai intens de distribuirea informaţiei instituţiilor naţionale şi internaţionale, cetăţenilor simpli”.
La rândul său, Primarul de Ungheni, Dl Alexandru Ambros, s-a expus în favoare unor abordări echilebrate și mai punctuale, venind cu propunerea de a fi organizate întilniri cu conducerea Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.
În urma discuţiilor, primarii au propus printre măsuri prioritare: organizarea conferinței de presă; participarea la lucrările sesiunii de toamnă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, care va avea loc între 27 octombrie-2 noiembrie la Strasbourg, a unui grup de circa 25 de primari, inclusiv întilniri cu conducerea Consiliului Europei și organizarea unui flashmob în susținerea descentralizării financiare; fortificarea timp de două săptămâni a campaniei de promovare a Legii Finanţelor Locale în cadrul instituţiilor statului, organismelor internaţionale, dar şi în teritoriu; numirea unui grup de negociatori din partea CALM care va organiza întâlniri cu factorii de decizie şi partenerii de dezvoltare ai RM; comunicare şi conlucrare cu organismele europene şi occidentale; continuarea colaborării cu instituţiile mass-media, astfel încât mesajul primarilor să devină unul cât mai clar în rândul populaţiei.
Dacă timp de două săptămâni nu vor fi înregistrate progrese, va fi convocată şedinţa extraordinară CALM, în cadrul căruia se va decide organizarea unui şir de mitinguri şi acţiuni de protest, pentru a revendica măsuri concrete de descentralizare a APL.
CALM este cea mai reprezentativă și neafiliată politic organizație a comunităților locale din Republica Moldova, care întrunește majoritatea orașelor (municipii), satelor (comune) și raioanelor, în organele de conducere a căreia se regăsesc reprezentanții tuturor formațiunilor politice parlamentare și extraparlamentare. Obiectivul principal al CALM este de a promova drepturile și interesele generale ale APL, precum și o administrație publică locală modernă și eficientă, bazată pe principiile autonomiei locale și descentralizării.