Zagreb, 1 octombrie 2015– Provocările și impactul crizei refugiaților pentru autoritățile locale din Europa de Sud-est, va fi punctul central al discuției care va fi organizată de către Rețeaua Asociațiilor Autorităților Locale din Europa de Sud-est (NALAS), cu suportul Agenției Germane pentru Cooperarea și Dezvoltare (GIZ) și Agenției Elvețiene pentru Cooperarea și Dezvoltare (SDC), la 2 octombrie 2015, în Zagreb, Croația.
Primarii și funcționarii publici din Kutina, Tovarnik, Zabok, Njemci (Croația) Kanjiza, Paraćin, Preševo (Serbia), Kumanovo (Macedonia), Kahramanmaras și Istanbul (Turcia) vor relata despre experiența lor în atenuarea afluxului de refugiați până în prezent, vor identifica măsurile de urgență, procedurile și metodele, luând în considerare toate competențele și problemele locale ce trebuie abordate în astfel de situații de urgență și vor discuta oportunitățile de coordonare și cooperare regională. Reprezentanții comunității donatorilor vor participa, de asemenea, la reuniune pentru a discuta sprijinul necesar și măsurile de urgență.
Orașele învecinate din Europa de Sud-est se confruntă cu un flux zilnic foarte mare de refugiați din Siria și din alte țări, care în multe cazuri zilnic este mai mare decât numărul populației băștinașe. Acest lucru a creat o mulțime de noi provocări pentru autoritățile locale. Pe de o parte, autoritățile locale conlucrează în paralel cu guvernele naționale, organizații umanitare și alte organizații, atunci când acordă sprijin și tratament necesar pentru refugiați. Pe de altă parte, trebuie să ofere în permanență servicii de calitate la un număr crescut dramatic de oameni, în situația unei infrastructurii publice sărace.
Această întâlnire nu este doar o conferință, spune Dl Emil Drăghici, președintele NALAS și primar al Vulcana-Băi, România. Ar trebui să fie o discuție deschisă cu și între primarii celor mai afectate localități. O discuție despre această situație prezentă în care toți ne aflăm, pentru a înțelege provocările cu care ne confruntăm, și împreună să elaborăm un plan de acțiuni pe termen scurt cu privire la modul cum pot Asociațiile autorităților publice locale și rețea lor reprezentativă NALAS, în cooperare cu alți parteneri, ajuta localitățile respective să facă față problemei.
***
Despre NALAS: NALAS reunește 16 Asociații (inclusiv Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM)) care reprezintă aproximativ 9000 autorități locale, alese direct de către peste 80 de milioane de cetățeni din această regiune. NALAS promovează procesul de descentralizare, contribuie la reconcilierea și procesul de stabilizare din regiune și de acum înainte contribuie la procesul de integrare europeană a întregii regiuni. NALAS inițiază și desfășoară inițiative regionale pentru membrii săi și ajută asociațiile să devină reprezentanți viabili ai autorităților locale vis-a-vis de guvernul central. NALAS oferă servicii pentru autoritățile locale în beneficiul cetățenilor din regiune, prin Centrul său de cunoștințe pentru dezvoltarea administrației publice locale din Europa de Sud-est, recunoscut în rândul tuturor părților interesate relevante. Pentru mai multe informații despre NALAS: www.nalas.eu