Peste 35 de primari și funcționari publici din raionul Fălești și-au consolidat cunoștințele cu privire la procesul decizional la nivel local, competențele aleșilor locali, performanța bugetară și buna gestionare a serviciilor de utilitate publică.

„Aceste seminare de instruire sunt destinate noilor aleși locali și vin în sprijinul lor pentru a-i ghida în activitatea administrației publice locale. Pentru primarii care au deja niște mandate în spate aceste seminare reprezintă un bun prilej de a-și împrospăta cunoștințele și de a afla noi informații în domeniul descentralizării și autonomiei locale
”, consideră expertul juridic Viorel Pârvan. Expertul le-a recomandat noilor aleși din raionul Fălești să studieze legislația și să fie mereu la curent cu noile modificări normative.

La rândul său, expertul în administrația publică, Anatol Moldovan i-a îndemnat pe noii primari să fie mai aproape de problemele locuitorilor și să-și respecte promisiunile electorale: „În timpul campaniei electorale le-ați transmis cetățenilor niște promisiuni, iar acum, trebuie să includeți aceste acțiuni în politicile locale și să le implementați împreună cu comunitatea pe care o conduceți”.

Statutul juridic al aleșilor locali, elaborarea politicilor locale, precum și alte subiectele discutate în timpul sesiunii de instruiri au fost binevenite atât pentru cei 21 de primari din raion aflați la primul mandat, cât și pentru consilierii locali.

„Pentru mine a fost foarte util acest seminar, deoarece mi-a oferit răspunsurile la mai multe probleme cu care se confruntă astăzi primăriile și noii aleși locali, cum ar fi, de exemplu gestionarea bugetului local. Totodată, susțin ideea politicii de descentralizare, fiindcă reforma este încă incompletă”, a menționat Dumitru Mosoreti, noul primar al comunei Risipeni.

Chiar dacă a activat în calitate de secretar al consiliului local mai bine de 12 ani, Elena Hreașca, primarul actual al satului Năvârneț, a aflat noi abordări în funcționarea administrației publice locale. „Subiectele prezentate la seminar fac parte din activitatea de zi cu zi a primarilor, iar printre temele care mi s-au părut importante pot numi etapele planificării strategice și răspunderea aleșilor locali pentru deciziile luate. Elaborarea politicilor locale este primul lucru cu care trebuie să înceapă un primar”. În opinia ei, seminarul a fost unul bine organizat și a abordat problemele reale și actuale ale primarilor din Moldova.

Și primarul comunei Horești din raionul Florești, Elena Revenco, a plecat acasă cu multă informație, utilă nu doar pentru noii primari, dar și pentru cei aflați la al doilea sau al treilea mandat. „Aceste seminare sunt benefice nu doar pentru că ne învață diferite aspecte legate de legislație, ci și pentru că ne prezintă mai multe lucruri practice din activitatea noastră cotidiană”, a spus Elena Revenco. 

Reamintim că în perioada septembrie – decembrie 2015 în 16 localități din țară au loc seminare pentru noii aleși locali.

Seminarele de instruire au loc în cadrul proiectului “Consolidarea autonomiei locale prin creşterea profesionalismului noilor aleşi locali în Republica Moldova”, finanţat de Fundaţia Hanns Seidel şi implementat de IDIS “Viitorul”.

Pentru detalii, contactați Coordonatorul Relații Publice al IDIS ”Viitorul”, Diana Lungu, la numărul de telefon 0 22 221844 sau diana.lungu@viitorul.org

Imprimare