Primarii din Republica Moldova vor organiza vineri în fața Guvernului și a Parlamentului o acțiune de protest în susținearea adoptării în lectură finală a Legii finanțelor publice locale și intrarea acesteia în vigoare începând cu 1 ianuarie 2014.
Joi, în cadrul unei conferințe de presă susținută la ”INFOTAG”, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan, a menționat că din anumite motive politice deputații tergiversează adoptarea legii, iar în consecință acest fapt împiedică primarii să utilizeze resursele financiare în dependență de necesitățile comunității.
”Acțiunea de protest este organizată de administrația publică locală și va fi orientată exclusiv pentru a atenționa opinia publică și factorii de decizie din RM asupra situației grave din domeniul APL, necesității impulsionării procesului de descentralizare și de consolidare a autonomiei locale. Ne desolidarizăm de orice implicații politice și regretăm faptul că unele forțe politice încearcă să utilizeze acțiunea noastră în scopuri de partid”, a spus Tatiana Badan, care este și primarul satului Selemet, Cimișlia.
Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a menționat că în Republica Moldova sunt foarte mulți primari energici și cu inițiative, care însă nu pot contribui plenar la dezvoltarea comunității din simplul motiv că sunt blocați de la nivel central și nu au libertatea de a acționa.
”Fondurile sunt repartizate pe criterii politice. În aceste condiții, capacitățile primarilor sunt foarte limitate. Noua Lege a finanțelor publice adoptată deja în două lecturi oferă trei elemente importante – depolitizează APL și oferă stimulente pentru autoritățile locale astfel încât acestea să fie interesate să dezvolte baza economică financiară a comunității. De asemenea, legea va distruge verticala puterii și va oferi mai multe posibilități administrațiilor locale”, a spus Furdui.
Sursa citată a menționat că primarii nu cer altceva decât realizarea unei promisiuni a Guvernului – de a oferi APL cât mai multă autonomie.
Solicitat de reporterul ”INFOTAG” să menționeze care ar fi cauzele pentru care autoritățile tergiversează adoptarea legii în lectură finală, Viorel Furdui a menționat că se vehiculează mai multe motive.
”Unii afirmă că FMI s-ar împotrivi adoptării acestei legi, alții că mecanismul nu a fost deocamdată definitivat, iar alții că noua lege va afecta comunitățile mici. Noi considerăm că această abordare este una superficială, iar argumentele invocate sunt nefondate. Toate comunitățile locale au doar de câștigat în rezultatul adoptării aceste legi, pentru că primarii vor avea libertatea de a administra resursele pe care le au la îndemână. Asta va duce nu la altceva decât la dezvoltarea localităților noastre”, a spus directorul executiv al CALM. 
Reprezentanții Congresului au menționat că unele partide politice fac presiuni asupra primarilor pentru ca aceștia să nu participe la protest.
”Membri ai CALM sunt peste 600 de APL. Prin acțiunea de mâine vor vedea care este curajul lor”, a spus Tatiana Badan, fără a preciza care va fi numărul aproximativ al persoanelor care vor participa la protest.

Imprimare