Primarii celor 15 localități rurale din raionul Soroca unde ADR Nord implementează un proiect de creare a condițiilor de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) au participat miercuri, 1 noiembrie, în incinta Agenției, la o ședință de informare privind procesul de planificare strategică în sectorul AAC, pentru asigurarea unui mod eficient de planificare sectorială în procesul de implementare a proiectului „Crearea condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă a locuitorilor din 15 sate din raionul Soroca”.

Scopul ședinței, recomandată de ADR Nord, a fost de a-i informa pe beneficiarii proiectului despre metodologia și procesul de elaborare a planului local privind AAC, reieșind din prevederile contractuale privind implementarea proiectului, precum și din prevederile Planului de acțiuni al proiectului.

„Pentru a presta servicii publice eficiente nu este suficientă doar infrastructura respectivă. Elaborarea unui plan local va asigura, în cazul de față, eficiența proiectului în timp. Ședința de astăzi este un prim pas în acest sens”, a argumentat directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu.

Prezentând procesul de planificare strategică locală în sectorul AAC, șefa Secției planificare strategică și programare (SPSP) din cadrul ADR Nord, Inga Cojocaru, a accentuat importanța armonizării planurilor locale în sector cu cele regionale și naționale. „Vom sprijini procesul de elaborare a planurilor locale în sectorul AAC, astfel încât să asigurăm durabilitatea proiectului implementat de ADR Nord în cele 10 localități rurale din raionul Soroca”, a menționat șefa SPSP.

În cadrul ședinței, Svetlana Caliniac, consultant regional al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul ADR Nord, a vorbit despre specificul implementării proiectelor de AAC prin prisma modelului de servicii publice locale eficiente bazat pe abordarea „5 Piloni”: (1) planificarea și programarea integrată la nivel local; (2) îmbunătățirea cooperării dintre APL-uri; (3) investiții în optimizarea infrastructurii pentru prestarea serviciilor publice locale; (4) consolidarea capacităților APL-urilor și a prestatorilor de servicii; (5) mobilizarea și sensibilizarea populației. Totodată, consultantul regional GIZ a prezentat modele de planuri locale în sectorul AAC.

În urma implementării proiectului de creare a condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă a locuitorilor din 15 sate din raionul Soroca, prezentat în cadrul ședinței de către primarul de Parcani, Serghei Cetulean, va fi asigurat accesul la servicii calitative de apă pentru 15.879 de persoane. Totodată, proiectul urmărește să regionalizeze serviciul de alimentare cu apă și canalizare în raionul Soroca prin dezvoltarea managementului operatorului economic existent, până la finalizarea proiectului. Valoarea totală a proiectului este de 23.756.010 de lei, din care 225.600 de lei reprezintă contribuția Primăriei comunei Parcani. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat, în cadrul ședinței din 27 martie a.c., alocarea a 7.000.000 de lei pentru lucrările planificate a fi executate până la sfârșitul acestui an. Proiectul este finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Imprimare