La invitația Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), în perioada 14-17 iunie, o delegație a Asociației Orașelor din România a întreprins o vizită de studiu în Republica Moldova. Primarii de orașe din România au avut mai multe întrevederi cu primari de orașe din Republica Moldova, ambele părți manifestându-și toată deschiderea pentru întărirea relațiilor de colaborare.
Vineri, 15 iunie, la sediul CALM a avut loc atelierul de lucru privind direcțiile de consolidare a relațiilor între orașele din România și Republica Moldova. Primarii din România au împărtășit din experiența administrației publice locale, atât în actele normative, cât și în echilibrul care trebuie păstrat între administrație și politică. Codul Administrativ al României, Codul Finanțelor Publice Locale, cel urbanistic, accesul la banii europeni, dar și salarizarea în domeniul APL au fost printre subiectele de care primarii din Republica Moldova s-au arătat extrem de interesați.
Mădălin Ady Teodosescu, președintele Asociației Orașelor din România (AOR), primar de Balș, județul Olt le-a transmis colegilor prezenți mesajul de salut din partea celor 217 primari de orașe din AOR. „Avem toată deschiderea să vă transmitem bunele practici, experiența noastră locală și rezultatele noastre. Avem mese rotunde, conferințe, întrevederi bilaterale care sperăm că vor duce la un rezultat foarte bun. În februarie, împreună cu primarul de Edineț, vicepreședintele CALM Constantin Cojocaru, la Târgu Ocna am semnat Acordul de Colaborare dintre AOR și CALM și de atunci s-au întâmplat mai multe lucruri: o parte din primarii din Republica Moldova au venit în România, alți colegi au fost la Adunarea noastră Generală de la București, noi am fost la Congresul CALM, au avut loc niște înfrățiri între orașe din România și Republica Moldova, suntem pe drumul cel bun.
Președintele executiv al AOR Ionel Chiriță s-a arăta convins că prin dialogul pe care CALM îl va purta cu reprezentanții Comisiilor Parlamentare, dar și cu reprezentanții Guvernului va fi posibil de creat o posibilitate a modernizării actelor normative care gestionează domeniul APL. „Codul Administrativ al României este în procedură parlamentară, a trecut de Senat, iar acum se depun amendamente în Camera Deputaților, urmând să fie aprobat. Între altele, noul Cod Administrativ reglementează un consiliu mult mai dinamic, deciziile privind administrarea, gestionarea, închirierea, concesionarea domeniului public, a patrimoniului UAP se va face cu decizia majorității consilierilor, până acum era nevoie doar de două treimi. Codul Administrativ al României mai prevede ca răspunderea pentru semnarea actelor administrative să fie a celor care contrasemnează. După adoptarea noului Cod Administrativ se va întări foarte mult capacitatea administrativă a UAT și capacitatea primarului de a-și îndeplini programul în urma căruia a fost ales.
În ceea ce privește remunerația în domeniul APL, cei prezenți au opinat că dacă tot îi spunem primar acestei funcții, atunci trebuie să-l așezăm și într-un statut corect, ca fiind primul cetățean al urbei, atât din punct de vedere al responsabilităților, dar și din punct de vedere al asigurării condițiilor, inclusiv celor financiare pentru un trai decent (în România un primar are un salariu ce variază între 1000 și 2000 de euro, la care se poate adăuga până la 25% pentru proiectele europene implementate).
Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a menționat că Republica Moldova ar avansa foarte mult dacă ar prelua experiența românească în domeniul APL.
Primarii din România au afirmat că doar prin coeziunea primarilor din Republica Moldova va fi mai ușor de avansat în domeniul descentralizării și al autonomiei locale.
Membrii AOR au vizitat Primăria orașului Cricova și Primăria municipiului Strășeni.
AOR a fost fondată în 1994 și este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică, reprezentând interesele celor 217 orașe din România. În România sunt 2861 comune, 217 orașe și 103 municipii.
Departamentul de Comunicare al CALM