Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), cu suportul programului Consolidarea cadrului instituţional pentru guvernare locală, implementat de către Centrul de Expertiză pentru Reforma Guvernării Locale, Direcția Generală Democrație din cadrul Consiliului Europei și Congresul Autorităților Locale și Regionale, organizează o serie de ateliere cu titlul sugestiv „Primari, lideri ai schimbării”. Instruirile vor fi desfășurate în două etape, cu scopul de a oferi participanţilor posibilitatea de a face schimb de experiență cu  omologii europeni cu privire la provocările administrației locale și, în mod specific, la modalități de elaborare și gestionare a unor politici reușite și etice, de inspirare și implicare a cetățenilor.

Aproximativ 25 de primării au fost selectate din diferite regiuni ale Moldovei, iar reprezentanţii acestora, în special primari la primul mandat, s-au reunit la Chişinău, între 5 şi 7 octombrie 2015. Edilii, care au reprezentat diferite ţări din cadrul Parteneriatului Estic şi-au expus punctual de vedere, dar şi strategiile în ceea ce priveşte  implementarea standardelor de auto-guvernare locală. Totodată, aceştia au diseminat bunele practice menite să conducă la schimbarea în bine, să sporească gradul de încredere a populaţiei în autorităţile locale, dar şi să genereze un nivel înalt al participării cetăţenilor la luarea deciziilor.

Obiectivele atelierelor țintesc următoarele aspecte:

– O mai bună înțelegere de către primari a rolurilor și sarcinilor lor în exercitarea funcției;

– Consolidarea poziției de lider și a abilităților de comunicare ale primarilor în contextul administrației politice locale și al procesului decizional;

– O mai bună cunoaștere a instrumentelor democratice pentru implicarea cetățenilor în procesele decizionale locale;

– Sporirea conștientizării aspectelor etice la nivel local și schimbul de opinii privind recomandări practice despre modul în care primarii pot combate corupția și conduita imorală.

Președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan, prezentă la eveniment, a menţionat:Una din puținele, dar extrem de importante realizări practice ale noastre în domeniul descentralizării din ultima perioadă, reprezintă implementarea, începând cu anul 2014, a primei etape a noului sistem de finanțe publice locale. În cadrul acestei etape, s-a reușit depolitizarea sistemului de transferuri, creșterea motivației pentru APL în acumularea veniturilor și creșterea gradului de libertate în gestionarea resurselor financiare proprii. Iar în prezent  urmează a fi pusă în aplicare următoarea etapă a reformei – consolidarea bazei fiscale a bugetelor locale. Aceasta presupune transferul către autoritățile locale a unor noi surse de venituri și, respectiv, creșterea capacității fiscale. Sperăm foarte mult ca aceste angajamente a Guvernului să fie respectate. Deoarece, așa cum demonstrează experiența Republicii Moldova, descentralizarea financiară constituie elementul principal și cheia succesului reformelor în domeniul descentralizării. Fără acțiuni foarte concrete, consecvente și continue în domeniul dat, reforma descentralizării riscă să rămână doar  pe hârtie și un vis frumos!” 

Programul este finanțat de către Uniunea Europeană și Consiliul Europei și implementat de către Consiliul Europei prin Cadrul Programatic de Cooperare (CPC) pentru 2015 – 2017 pentru Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova, Ucraina și Belarus.   

Imprimare