La data 1 noiembrie 2018, primăria oraşului Teleneşti a organizat Ziua uşilor deschise în cadrul a două proiecte de dezvoltare regională, realizate cu ajutorul partenerilor externi, autorităţilor locale şi băştinaşilor, transmite MOLDPRES.

Evenimentul de la Teleneşti a demarat la complexul sportiv Dealul mare, unde a avut loc Cupa primăriei la minifotbal şi volei, după care la staţia de epurare a apelor uzate s-a desfășurat o întrunire la care au fost prezentate etapele realizării acestui proiect, cu schimb de experienţă.

Complexul sportiv a fost inaugurat în oraşul Telenești, în luna noiembrie 2017, ca urmare a unui proiect realizat de primăria localității, în parteneriat cu Asociația Băștinașilor „Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni”, cu sprijinul Proiectului „Migrație și Dezvoltare Locală”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu susținerea financiară a Guvernului Elveției.

„Zona de sud a orașului Telenești este cea mai populată din localitate. Aici locuiesc 750 locuitori, inclusiv circa 230 tineri și 125 copii cu unul sau ambii părinți plecați peste hotare. Cu toate acestea, în zona respectivă nu exista infrastructură de agrement, sport și socializare adecvată. Din această cauză copiii, mai ales cei ai căror părinți sunt plecați, se jucau în drum ori erau nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru un teren bine amenajat, iar persoanele în etate nu aveau unde socializa.  Acum însă toţi locuitorii orașului, inclusiv 700 de elevi de la gimnaziul „Mihai Eminescu” și 120 de copii de la școala sportivă au acces la servicii sportive de calitate”, a spus primarul oraşului Teleneşti, Vadim Lelic.

Proiectul „Construcţia staţiei raionale de epurare şi dezvoltarea sistemului public de canalizare şi epurare a apelor uzate la nivel intercomunitar a fost finalizat în vara anului trecut şi a avut un buget de aproximativ 30 mln de lei. Circa 74% din bani au fost alocaţi din Fondul Național de Dezvoltare Regională, aproape jumătate de milion de dolari reprezintă finanţarea din partea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională, iar restul este contribuţia Primăriei Teleneşti. În cadrul acestui proiect au fost construite circa 18 km de rețea de canalizare în satul Inești și oraşul Telenești,  o stație de epurare cu o capacitate de 700 metri cubi pe zi în Telenești, trei stații de pompare în Inești  și centrul raional. Ca urmare, peste 11 mii de persoane au deja acces îmbunătățit la sistemul de canalizare.

„Acestea sunt două proiecte de proporţii cu care ne mândrim. Pentru că au demonstrat capacitatea teleneştenilor de a se mobiliza şi a face ceva bun pentru localitatea lor. Asta ne încurajează să lansăm şi alte programe care să fie în beneficiul localnicilor, să contribuie la îmbunătăţirea nivelului lor de trai şi să-i motiveze pe cei plecaţi de acasă să revină în alte condiţii de viaţă, mai bune”, a menţionat primarul de la Teleneşti, Vadim Lelic.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

Imprimare