Joi, 29 noiembrie, la sediul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a fost prezentată experiența municipiului Strășeni în implementarea proiectului „Promovarea integrității la nivel local în Zona Parteneriatului Estic. La eveniment au participat primari, reprezentanți ai APL din Strășeni, dar și din alte localități, experți ai PNUD, dar și ai CALM. În acest sens, municipiul Strășeni a elaborat și implementat un plan de integritate la nivel local, o strategie și un cadru de evaluare și monitorizare a activităților .
Valentina Casian, primarul municipiul Strășeni, vicepreședinte al CALM a afirmat că scopul nu a fost de a concedia angajații din primărie, ci de a schimba sistemul, pentru ca oamenii să activeze într-o primărie care corespunde cerințelor integrității.
Oxana Măciuca, reprezentantul PNUD Moldova a menționat că o primărie liberă de corupție este transparentă, care încurajează participarea și implicarea oamenilor în procesele decizionale și consultarea acestora la fiecare etapă.
Expertul CALM Viorel Rusu a vorbit despre abordarea și acțiunile autorităților administrației locale privind prevenirea corupției și promovarea integrității la nivel local. De asemenea, expertul CALM a scos în evidență momentele-cheie privind asigurarea integrității la nivel local, conflictul de interese, regimul incompatibilităților, restricțiilor, limitărilor.
„Există un cadru normativ foarte complex iar pentru a-l implementa este nevoie de resurse, cunoștințe, pregătire continuă, iar din cauza lipsei de personal, insuficienței de timp, nepregătirii sistemice și exodului de cadre, unele abateri sunt comise în necunoaștere de cauză, a explicat expertul CALM.
Diana Enachi, practician anticorupție în cadrul proiectului, consultant PNUD a prezentat metodologia inovativă de prevenire a corupției la nivel local „Insule de integritate și cadrului de monitorizare și evaluare orientat pe rezultate.
Elena Pereu, viceprimarul municipiului Strășeni a vorbit despre implementarea acestei metodologii în municipiul Strășeni, despre elaborarea primei strategii și a planului local de integritate. De asemenea, viceprimarul a punctat rezultatele obținute, dar și impactul asupra comunității locale.
Proiectul „Promovarea integrității la nivel local în zona Parteneriatului Estic este implementat în câteva țări, inclusiv în Republica Moldova. Această metodologie a fost elaborată de către primarul orașului La Paz, Ronald Maclean care, atunci când a venit la primărie a descoperit un sistem corupt. Astfel, în colaborare cu un grup de experți, primarul a elaborat un studiu de caz care oferă niște soluții concrete pentru a avea o primărie cu un sistem integru, cu oameni care lucrează în beneficiul comunității.
Proiectul „Promovarea integrității la nivel local în Regiunea Parteneriatului Estic a fost susținut financiar de către ministerul Afacerilor Externe din România prin intermediul RoAid – Agenția României de cooperare internațională pentru dezvoltare și a fost implementat în cooperare cu Centrul Regional al PNUD de la Istanbul.
Serviciul de Comunicare al CALM