Peste opt miliarde de lei din haznaua statului vor fi transferate anul viitor în bugetele locale.   Autorii documentului au ținut cont, la distribuirea banilor, de numărul locuitorilor şi suprafaţa unităţii administrativ-teritoriale. De cei mai mulţi bani vor beneficia municipiul Chişinău şi autonomia găgăuză. La cealaltă extremă se află raionul Basarabeasca.  Situația a fost comentată de membrii CALM, în cadrul emisiunii: Țara lui Dogaru, de la Publika TV.
În context, Gheorghe Urzică, președintele raionului Râșcani, a specificat: Avem o populație de 70 de mii de locuitori. Am reușit în prima decadă a lunii decembrie să adoptăm un buget al raionului, avem 28 de localități care, la fel, au bugetele stabilite. În total, bugetul raionului ar fi de 132 de milioane de lei, dintre care 80 la sută sunt transferuri de la stat. Nu cred că o să reușim foarte multe cu acești bani, deoarece 70 la sută sunt destinați învățământului, 12 la sută – cheltuieli sociale, 3 la sută medicina.
Astfel, Iurie Onofreiciuc, primarul orașului Vadul lui Vodă, a menționat:Banii aceștia sunt toți cu destinație specială. Pentru dezvoltarea infrastructurii localității nu rămâne nimic. Ceva nou nu este, rămâne să vedem dacă nu va fi implicat criteriul politic la distribuire, așa cum se întâmpla cu Fondul Rutier. Sperăm noua formula să aducă echilibru și să avem resurse pentru constituirea unei infrastructuri.
Așteptările au fost subliniate și de Alexandru Osadci, coordonator programe CALM:Tabelul este destul de clar, comprehensiv în ceea ce privește destinația acestor bani. Sigur că sunt puțini, dar acesta ar putea fi complementat de exemplu de resursele care vor veni din Fondul Rutier. Mecanismul nou de distribuire a banilor a fost deja aprobat de Parlament în prima lectură, așteptăm să fie votat în lectura a doua.
Igor Brânza, primarul satul Malovata, raionul Dubăsari, a remarcat: Gestionăm la moment proiecte de 20 milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere și de aprovizionare cu apă și canalizare. Cu banii din buget, plus identificarea finanțărilor externe, ne descurcăm.
Amintim că, potrivit bugetului de stat pentru 2017, pentru municipiul Chişinău vor fi alocate 1,6 miliarde de lei. Peste 330 de milioane de lei vor merge în bugetul autonomiei găgăuze. Către bugetul raionului Cahul vor fi transferate 295 de milioane de lei, iar cu patru milioane mai puţin vor ajunge la Ungheni. Alte 280 de milioane vor fi alocate raionului Orhei. Banii sunt destinaţi, în mare parte, învăţământului preşcolar, primar şi secundar, dar și pentru plata indemnizaţiilor la adoptarea unui copil, precum şi pentru alte servicii sociale. De cealaltă parte, cei mai puţin bani, mai exact 63 de milioane de lei, sunt destinaţi raionului Basarabeasca. 98 milioane de lei din haznaua statului vor fi transferate la Donduşeni, iar 110 milioane – către raionul Ocniţa. Proiectul prevede şi alocarea a câte 117 milioane de lei raioanelor Şoldăneşti şi Dubăsari.

Imprimare