Un mandat, dacă vrei, este un curs intensiv în care poți învăța multe: de ce ai reușit sau de ce ai fost înfrântă. Așa ar suna politica Ersiliei Qatrawi, femeia care stă în fruntea unei localități mici din sudul Moldovei.
Minus 30 de voturi
Are un nume și un prenume neobișnuit. „Tata, care a lucrat toată viața la cinematograf, a urmărit prea multe filme”, râde Ersilia Qatrawi. Primara satului Ștefănești, r. Ștefan Vodă, blondă, cu ochelari mari, mișcări delicate și calculate și cu o voce caldă, ne salută în satul unde a copilărit și unde încearcă să facă lucruri mari din puținul pe care-l primește.
S-a implicat în politică în anul 2008. A revenit acasă după ce a aflat că mama suferă de o boală incurabilă, care a stins-o într-un timp scurt. „Mi-am dorit să rămân acasă, în sat, alături de tata care suferea foarte mult. Nu mai voiam să suport o altă pierdere”, spune primara.
A ocupat locul vacant de secretară la Primărie, în locul mamei sale. După ce ex-primara de atunci a fost reținută pentru acte de corupție, Consiliul local a înaintat-o pe Ersilia la postul de primar interimar. Atunci, timp de un an și șapte luni, a reușit să conecteze la apeduct toată localitatea. Totuși, la alegerile locale din 2011, femeia a pierdut în competiție cu 30 de voturi în favoarea concurentului său. „Lucrul care mi-a scăpat a fost că mereu căutam investiții și prea puțin stăteam pe la birou”, își explică ea înfrângerea. Peste patru ani a reușit, însă, să câștige alegerile locale din primul tur.
Încăpăținarea de a nu ceda
Astăzi, în centrul atenției Ersiliei sunt sătenii și nevoile lor. „E una ce ni se pare nouă necesar și alta ce zic oamenii. De aceea, am făcut un sondaj cu NDI (National Democratic Institute), ca să vedem care sunt cele mai importante probleme. Oamenii s-au plâns de poduri și drumuri proaste”, spune ea. Deocamdată, a reușit să repare toate podurile din sat, iar pentru repararea drumurilor proiectul tehnic deja a fost făcut. Rămâne să fie identificate surse bănești.
ENLARGE
Ersilia Qatrawi, primara satului Ștefănești, r. Ștefan VodăMisiunea de primară nu este întotdeauna ușoară, mai ales când valorile unora sunt dictate de partidele politice din care fac parte. Ersilia spune că cea mai grea luptă nu o duce cu stereotipurile. Mai greu este să nu faci parte din partidul care deține puterea administrativă. „Relația cu PD-ul este destul de încordată, să-i zicem așa. Președintele raionului este democrat. Am fost încurajată să-mi schimb partidul, însă am zis că nu am să fac asta. Nu pot trece într-un partid în care nu am încredere”, recunoaște Ersilia. Această „încăpăținare” îi dă bătăi de cap și de aceea, nici investițiile nu prea ajung în satul ei.
„Dacă este să faceți o analiză a ceea ce a alocat Consiliul raional în anul 2018, pentru Ștefănești nu s-a alocat un leu, pentru nimic”, spune ea. Singurele ajutoare fiind foarte mici, de la agenții economici din sat și unele granturi străine.
Femeia în politică
Funcția de primar a învățat-o să fie puternică și să nu se teamă de nimic. „Nu pot fi taxată atâta timp cât sunt corectă”, opinează ea. Stă într-un birou sobru, aranjat și fără prea multe detalii care să-ți distragă atenția. Sub sticla groasă de pe masă stau aranjate fotografiile cu cei doi copii și soțul. Ersilia nu se plânge, dar mai sunt și momente simte că a obosit și parc-ar renunța. Dar merge acasă, își strânge în brațe familia și totul revine la normal. „O femeie se poate implica în politică, doar dacă este susținută de bărbat și va fi scutită de o parte din treburile casnice”, opinează ea.
Într-un sat cu oameni buni, dar melancolici după perioada sovietică, Ersilia încearcă să dea un suflu nou localității și să-i facă pe săteni mai activi.
O atenție deosebită, primara le acordă copiilor. Ea încearcă să-i motiveze să fie liberi și să-și exprime părerea, să se dezvolte ca personalități. Împreună cu ei a amenajat un parc unde se adună și se odihnesc.
Totodată, în fiecare an, este ales cel mai bun elev din fiecare clasă. El este premiat cu un telefon, o tabletă sau o vacanță la o tabără de odihnă. „Sunt conștientă că viitorul acestei comunități stă doar în copii. Și atâta timp cât o să schimbăm mentalitatea copiilor și o să încercăm să-i educăm corect, atunci o să avem comunitatea pe care ne-o dorim”, opinează primara. Ea nu se oprește aici, în urmă cu doi ani, s-a înscris la Facultatea de Drept, unde învață o altă meserie pe care a îndrăgit-o.