Liubovi Gobjilă este primară la primul mandat în comuna Coșcodeni, Sângerei. Comuna este formată din satele Coșcodeni, Bobletici și Flămânzeni și are o populație de circa 2600 de locuitori.
Cum au trecut acești doi ani în calitate de aleasă locală?
Liubovi Gobjilă: Niciodată nu am crezut că va fi ușor. Chiar și până a deveni primară îmi dădeam seama că sarcinile pe care le are un ales local nu se mai sfârșesc. Primul an a fost foarte dificil, a fost nevoie de o perioadă pentru acomodare, de a înțelege esența lucrurilor. Eram stresată, avem anumite temeri că voi da greș, voiam să fiu corectă și obiectivă. Nu zic că între timp m-am relaxat, dar deja privesc lucrurile cu mai multă încredere, am prins la curaj și mă simt mai statornică. M-am străduit ca în fiecare zi să contribui câtuși de puțin la prosperarea comunității. Susținerea colegilor și, în primul rând, a comunității, m-au ajutat să capăt această încredere. Știam că oamenii așteaptă rezultate și că văd în mine o persoană care poate să schimbe lucrurile și nu pot să-i dezamăgesc. Ca și în celelalte localități rurale, cei mai mulți locuitori sunt bătrâni, foarte mulți tineri au plecat. În cadrul comunei avem gimnaziu, grădiniță, oficiu poștal, farmacie, este esențialul necesar pentru cetățeni. Am soluționat problema iluminării stradale. Construcția trotuarului din Flămânzeni și până în Coșcodeni a fost inițiată de fostul primar și noi am finisat lucrările. Sunt multe de făcut. Cred că problema cea mai gravă este lipsa locurilor de muncă și mă strădui să fac ceva în acest sens, poate prin proiecte, poate reușim să atragem vreun investitor, îmi doresc tare mult să creăm locuri de muncă în comunitate.
Avem 199 de primare în cele 898 de primării din Republica Moldova. Acesta este un rezultat bun, dacă vom compara cu numărul de femei primare din țările din regiune. Cum explicați această realitate?
Liubovi Gobjilă: Poate pentru că în Republica Moldova suntem mai multe femei decât bărbați, poate noi avem mai mult curaj, poate ne dorim mai mult să schimbăm cu adevărat lucrurile? Cred că sunt mai multe circumstanțe care ne determină pe noi, femeile, să luăm hățurile în mâini.
Ați reușit să cunoașteți celelalte colege primare?
Liubovi Gobjilă: Am cunoscut mai multe colege și cred că întotdeauna avem ce învăța unele de la altele, dorință să fie. Chiar și în lucrul cotidian ne contactăm pentru a aborda subiectele la care avem anumite întrebări, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM-ul) are un rol esențial în acest proces.
Care este cea mai mare dorință a Dvs. în calitate de aleasă locală?
Liubovi Gobjilă: Aș vrea ca după patru ani de activitate să rămână ceva în urma mea. Aș vrea să fac mult mai multe pentru a avea o infrastructură cât mai aproape de cea din oraș.