Am decis să scriem acest articol la îndemnul cititorilor noștri. Aceștia, urmărind pagina „Cunoaște-ți alesul”, unde am identificat edili-șefi certați cu legea și cu bunul simț, ne-au propus să dăm și exemple pozitive, căci sunt primari de la care ai ce învăța.
Să fii un primar nu e atât de ușor în Republica Moldova, dar e și mai greu să fii primar independent al unei localități rurale. Totuși, spre fericirea noastră, avem aleși care conștientizează valoarea reală a unui vot acordat de consăteni. Unul dintre cei mai activi primari, care încetul cu încetul își modernizează cu pași siguri localitatea, este Ion Dolganiuc, primarul comunei Colibași din raionul Cahul.
Aflându-se la cel de-al treilea mandat în funcția de primar, dumnealui a reușit să se afirme drept un bun gospodar și prieten al sătenilor, cu ajutorul cărora a putut realiza multe lucruri frumoase.
Unul din numeroasele sale succese este construcția unui stadion de minifotbal cu gazon sintetic în localitate, unde copiii pot face sport, iar echipa locală de fotbal – să se mențină în formă, deținând titlul de cea mai puternică echipă din raion.
În cadrul mai multor proiecte și training-uri de colaborare dintre autoritățile publice locale și membrii activi ai societății, a fost posibilă elaborarea politicilor publice locale care vor fi implementate în baza unei politici de interes local. În prezent, este în plină desfășurare campania de sensibilizare „Trotuare pentru pietoni”. Aceasta are drept scop deblocarea trotuarelor de materialele de construcție depozitate de cetățeni. Implementarea acestei politici va asigura siguranța deplasării pietonilor din sat, va contribui la îmbunătățirea aspectului localității, dar și la deplasarea mai ușoară a persoanelor cu dizabilități.
„Este un om gospodar și înțelept, nu mai vrem alt primar, tot ce face dumnealui – o face pentru satul nostru. În ultimii ani, a implementat multe proiecte și idei frumoase, avem piață, un parc amenajat, complex sportiv, casă de cultură renovată. Am vrea ca satul să fie și mai frumos, dar nu se face totul deodată, fără contribuția oamenilor nu putem să ne așteptăm la ceva măreț”, a declarat Ecaterina Uzun.
Sărbătorile naționale Ziua Independenței și Limba Noastră cea Română au fost sărbătorite într-un mod inedit și cu mare fast de către săteni în acest an. Aceasta se datorează proiectului „Viitorul e în mâinile noastre – decizia ne aparţine”, implementat de primăria satului Colibași, în parteneriat cu o asociație obștească. În cadrul aceluiași proiect, 30 de tineri din localitate au fost instruiți cum pot contribui la organizarea manifestărilor din localitate, dar și la crearea unor condiții mai favorabile de trai în localitate. De asemenea, aceștia au aflat cum își pot dezvolta aptitudini de comunicare şi captivare a atenţiei publicului larg, învăţând regulile şi etapele de organizare a unui joc, dar şi elementele ce îi garantează reușita în calitate de animator şi moderator.
Activismul civic și voluntariatul, cheia succesului
Succesele domnului Dolganiuc sunt cunoscute departe de meleagurile satului Colibași, de aceea, consideră sătenii, a și fost ales în calitate de președinte al Congresului Autorităților Locale din Cahul.
„Modul de viață sănătos și dragostea pentru sport l-au motivat pe dumnealui să reabiliteze complexul sportiv din sat, însă recent, din păcate, o bună parte a acestuia a fost vandalizat de către niște necunoscuți”, a declarat Nicolae, un tânăr sportiv.
Sănătatea consătenilor a fost una dintre obiectivele primordiale ale primarului, de aceea, reabilitarea Centrului de Sănătate a fost printre prioritățile agendei sale electorale.
Problemele agricultorilor din localitate, apărute în urma introducerii embargoului de către Federația Rusă, a motivat autoritățile locale să identifice noi alternative de susținere a acestora. Astfel, grație efortului depus de către antreprenorii colibășeni, de către asociația producătorilor de struguri din localitate, dar și de către autoritățile publice locale, a fost posibilă construcția primului depozit frigorific din localitate. După inaugurarea camerei frigorifice, fermierii vor avea posibilitatea să-și depoziteze produsele pentru păstrare și să caute potențiali cumpărători.
Un model demn de urmat este și succesul înregistrat la capitolul evacuarea deșeurilor. În prezent, localitatea dispune de o autospecială modernă, care evacuează cu regularitate deșeurile depozitate în mod organizat în tomberoane.
De asemenea, autoritățile sunt printre fruntașii raionului la capitolul colaborare internațională. Recent, a fost aprobat un protocol de inițiere a unei înfrățiri dintre localitatea Colibași și San Marco dei Cavoti (Italia), în cadrul unei ședințe comune a autorităților din ambele localități.
Locuitorii satului sunt un exemplu de invidiat și la capitolul voluntariat și activism civic. În cadrul localității își desfășoară activitatea Consiliul Local de Inițiativă al satului Colibași, unde tinerii activi contribuie la elaborarea strategiilor și a politicilor locale, dar se și implică masiv în viața comunității prin intermediul numeroaselor acțiuni desfășurate în localitate. Nu există indiferență nici în rândurile populației cu viziuni religioase diferite, reprezentanții bisericii creștin-ortodoxe, a celei baptiste și adventiste de ziua a șaptea și-au dat întâlnire în repetate rânduri în cadrul numeroaselor acțiuni de voluntariat.
Aceasta este o scurtă relatare despre o comună din Moldova, la fel ca și multe altele, însă cu un primar și cu locuitori deosebiți, care vor ca satul lor să prospere și să fie un exemplu demn de urmat pentru semenii și urmașii acestora.
Andrei CIOBANU