Europa pentru Moldova // Grădinița „Licurici” din orașul Ungheni va economisi sute de mii de lei pe an, după ce va deveni independentă energetic
Spre sfârșitul verii, la Ungheni va demara cel mai grandios proiect desfășurat vreodată în R. Moldova, pentru transformarea unei clădiri publice în una total ecologică, care va utiliza energie termică și electrică din surse regenerabile proprii și va avea zero emisii de bioxid de carbon.
Beneficiari vor fi cei 360 de copii care frecventează grădinița „Licurici” din oraș. Costul proiectului se ridică la 1,2 milioane de euro și este finanțat în mare parte dintr-un fond european.
Proiectul de transformare a grădiniței „Licurici” din Ungheni a fost prezentat în cadrul „Săptămânii Europene a Energiei Durabile în R. Moldova”, care a luat start pe 13 iunie la Chișinău.

900 mii de euro de la UE

Proiectul a prins viață datorită colaborării dintre Primăria orașului Ungheni și Oficiul pentru Convenția Europeană a Primarilor, care susține inițiativele de dezvoltare urbană și mai ales cele axate pe energetică. Dintr-un fond special numit „COMDEP” au fost alocate peste 900 de mii de euro, iar cu alte 300 de mii de euro urmează să contribuie autoritățile moldovenești.
Din acești bani urmează a fi modernizată grădinița „Licurici”, care va avea un acoperiș nou, tâmplărie nouă și pereții izolați termic la întreaga clădire. În plus, va fi schimbat sistemul de încălzire pentru utilizarea energiei geotermale, iar energia electrică va fi asigurată sută la sută din activitatea parcului fotovoltaic, care va fi amenajat pe un teren alăturat instituției de învățământ.
„Am selectat anume această instituție publică, pentru că este o grădiniță foarte mare, cu o suprafață de aproape nouă mii de metri pătrați (m.p.) și are 360 de copii beneficiari și 56 de angajați. Vom schimba 2 850 m.p. de acoperiș și vor fi izolați termic 2 312 m.p. de pereți exteriori. Vom înlocui 472 m.p. de ferestre și uși”, ne-a prezentat cifrele esențialeIgor Țurcanu, coordonator al proiectului.

Energie electrică vândută în rețea

Cel mai mare avantaj este totuși excluderea combustibilului organic din procesul de încălzire a clădirii, gătitul la bucătărie și crearea unui sistem energetic propriu. Muncitoriiurmează să instaleze pompe pentru captarea energiei pământului și instituția va renunța la gaz, iar tot necesarul de energie electrică va fi acoperit de panouri solare. În consecință, emisiile de bioxid de carbon ale clădirii vor fi reduse totalmente. Experții spun că parcul fotovoltaic va produce mai multă energie electrică decât necesarul grădiniței, astfel încât autoritățile locale vor putea să vândă energie în rețea.
„La această etapă au fost finalizate studiile geologice și proiectările tehnice. Am semnat un memorandum și acordurile necesare cu operatorul de energie electrică pentru a emite în rețea. În luna august vor fi deschise ofertele după licitația anunțată pentru selectarea agentului economic care va efectua lucrările și vom demara proiectul”, a precizat Igor Țurcanu. Panourile fotovoltaice nu vor fi instalate pe acoperișul grădiniței, cum se procedează de obicei, dar pe un teren adiacent care a fost oferit de primărie.

Economii de peste 400 de mii de lei

Primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, dă asigurări că lucrările vor demara până la toamnă și vor fi finisate la timp, spre sfârșitul anului 2017. „Activitatea grădiniței nu va fi perturbată. Micuții vor frecventa instituția. Muncitorii vor începe cu lucrările de forare pentru instalarea pompelor geotermale”, afirmă alesul local.
Potrivit acestuia, proiectul va crea economii financiare enorme în bugetul local. În prezent, pentru un singur sezon de încălzire, grădinița „Licurici” cheltuiește peste jumătate de milion de lei, iar costul energiei electrice utilizate într-un an se ridică la 250 de mii de lei. După implementarea proiectului, consumul de energie termică se va reduce cu aproximativ 30%, adică vor fi economisite 160 de mii de lei, iar pentru energia electrică nu se va plăti nimic, fiind puse deoparte cele 250 de mii de lei. În total,economiile anuale vor fi de cel puțin 410 mii de lei.

Energie mai ieftină
Săptămâna Europeană a Energiei Durabile este organizată începând cu anul 2006. Atunci, Comisia Europeană și-a propus să adune sute de organizații și persoane fizice din Europa pentru a răspândi cele mai bune practici ecologice, a populariza resursele de energie regenerabilă și a inspira cetățenii prin idei inovatoare de eficiență energetică.
În R. Moldova, evenimentul este marcat în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, dar și la Orhei și Bălți. Pe parcursul unei săptămâni au loc conferințe, discuții publice și expoziții de tehnologii ecologice.
Autoritățile din R. Moldova au promis că, în 2020, consumul de energie regenerabilă în republică va constitui 17% din consumul total.

Imprimare