„Este de bun simț să fim primii care susțin Republica Moldova în parcursul său european, deoarece peste un milion dintre cetățenii ei sunt și cetățeni români, adică cetățeni ai Uniunii Europene. Dacă nu am susține cetățenii Republicii Moldova înseamnă că nu am susține cetățenii noștri”, a afirmat în cadrul unei vizite recente la Chișinău, Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), primar la al nouălea mandat în comuna Vulcana -Băi, județul Dâmbovița, reprezentant al delegației României la Comitetul European al Regiunilor.
Întrebat dacă războiul din Ucraina ar putea periclita integrarea europeană a Republicii Moldova, președintele ACoR a fost de părere că, dimpotrivă, șansele R. Moldova de a deveni parte a UE sunt reale inclusiv din cauza acestui conflict. „Din păcate, Uniunea Europeană adesea reacționează dacă se întâmplă ceva și nu ia atitudine înainte ca ceva să se întâmple. De ce trebuie să grăbim acum aderarea R. Moldova și a Ucrainei și nu am făcut-o foarte ușor până acum, astfel încât la ora asta deja să fie membre ale Uniunii Europene?”
În ceea ce privește rezultatele referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, care va fi organizat la 20 octombrie în R. Moldova, Emil Drăghici crede că vor fi pozitive acestui demers. „Până atunci însă, autoritățile locale trebuie să explice cetățenilor, prin mesajul pe care îl are Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM), constituit tocmai pentru a fi împreună și de a parcurge împreună acest drum. Integrarea europeană a R. Moldova nu se poate face decât printr-o conștientizare la nivel local a importanței realizării acestui obiectiv menit, inclusiv, să dezvolte satele și orașele”.
Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova a fost constituit în anul 2013 și include în calitate de membri fondatori Congresul Autorităților Locale din Moldova, Asociația Comunelor din România și Asociația Orașelor din România. La 13 ianuarie 2023, această entitate a fost înregistrată juridic în România. Obiectivul comun al CALRRM este creșterea numărului de înfrățiri între localitățile din România și Republica Moldova, schimbul de experiență dintre autoritățile locale și asociațiile acestora pentru a determina modificările legislative necesare în domeniul administrației publice locale în procesul de integrare a R. Moldova la Uniunea Europeană.