În ajunul Zilei Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Publică Locală, sărbătoare marcată anual la 1 februarie, la inițiativa CALM, președinta  Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), primară de Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan își exprimă recunoștința, prețuirea și respectul față de toți colegii primari din administrația publică locală, față de toți funcționarii și angajații din APL. „Anume ei sunt ambasadorii schimbării la nivel local și la nivel național, anume ei sunt mâna de oameni care duc povara tuturor grijilor satelor, comunelor, orașelor și municipalităților lor.”

Președintă a CALM din 2010 și primară a satului Selemet de aproape 20 de ani, Tatiana Badan cunoaște cum e să muncești 24 de ore din 24 în beneficiul comunității.  „Cred că doar noi, primarii, împreună cu lucrătorii și funcționarii din administrația publică locală din Republica Moldova, cunoaștem ce înseamnă această dedicație, iar marele regret al meu este că așa și nu s-a înțeles de ce este necesar să motivăm acești ambasadori ai schimbării.”

Tatiana Badan susține că în Republica Moldova se întâmplă lucruri frumoase datorită acestor oameni responsabili, aleșilor locali care își asumă actul de guvernare locală și care adesea găsesc soluții acolo unde acestea par că nu există. „Colegii noștri din APL își folosesc tot potențialul, imaginația și capacitatea de a mobiliza comunitatea, de a scrie proiecte și de a le implementa pentru a soluționa problemele cetățenilor. Tocmai din acest motiv ei merită toată prețuirea din partea societății și a cetățenilor din fiecare localitate.”

Împreună reușim să ne menținem pe acest drum al schimbării, al dezvoltării capacităților, al democrației locale…

În contextul în care parcurgem o perioadă marcată de multiple crize, inclusiv de războiul din Ucraina, președinta CALM își exprimă speranța că toate aceste greutăți îi vor întări și mai mult pe angajații din APL care își vor continua activitatea lor nobilă.  „Le doresc colegilor mei din administrația publică locală sănătate, curaj, să rămână puternici și să continue să dezvolte comunitățile.”

De asemenea, Tatiana Badan a amintit că în cei aproape 13 ani de activitate, CALM a reușit să consolideze majoritatea unităților administrativ-teritoriale din Republica Moldova. „În pofida tuturor ispitelor și a „prietenilor” care s-au tot străduit să diminueze din importanța CALM-ului, împreună reușim să ne menținem pe acest drum al schimbării, al dezvoltării capacităților, al democrației locale, unde fiecare dintre membrii acestei organizații se regăsește și obține susținere atunci când are nevoie. CALM-ul este casa autorităților publice locale și aici se face un efort continuu în promovarea intereselor APL. Anume CALM-ul a fost organizația care a propus să fie instituită Ziua Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Publică Locală.”

Îmi doresc foarte mult ca în această zi de 1 februarie, oamenii din Republica Moldova să se gândească la schimbările din comunitățile lor…

O altă dorință a președintei CALM este ca toți angajații din APL să nu mai aibă motive să se decepționeze din cauza lipsei de motivație, dar și din cauza lipsei de sprijin a cetățenilor. „Tatăl meu îmi spunea că pe vremuri primarul, preotul și învățătorul erau cei mai respectați oameni din comunitate. În semn de respect cetățeanul își scotea de pe cap căciula de cârlan atunci când se întâlnea cu ei. Nu ne dorim ca acest lucru să se întâmple și astăzi, dar cred că toți angajații din administrația publică locală merită respectul cetățenilor.”

Tatiana Badan consideră că liderii locali își dedică viața comunităților lor. „Reprezentanții autorităților centrale sunt mai departe de cetățeni, liderii locali însă nu pot să fugă de problemele cu care se confruntă oamenii, ei zilnic trebuie să răspundă așteptărilor celor care i-au ales. De cele mai multe ori, cetățenii nu cunosc de unde vin resursele, cum se scrie și se câștigă un proiect, cum se raportează, cum se implementează, câte emoții trăiesc angajații din APL pe parcursul tuturor acestor etape. Îmi doresc foarte mult ca în această zi de 1 februarie, oamenii din fiecare localitate a R. Moldova să se gândească la schimbările din comunitățile lor. Să nu uităm și de faptul că în această țară am rămas foarte puțini care contribuim la formarea bugetului local sau al țării. Achităm impozite mici dar așteptările sunt foarte mari și numai autoritățile publice locale știu cât de greu este să obții o finanțare sau alta.”

Colegii mei nu sunt apreciați la justa valoare…

În ajunul Zilei Autonomiei Locale și a Lucrătorului din APL, președinta CALM speră că nu va dura foarte mult până vom avea o  descentralizare financiară și administrativă reală, astfel încât autoritățile publice locale din R. Moldova să se bucure de mai multe instrumente democratice ce le-ar permite soluționarea problemelor comunității și implementarea standardelor europene. „Sondajele ne arată că cetățenii au cea mai mare încredere în autoritățile publice locale și este important ca acestea să aibă și mecanismele necesare de a lua decizii bune la nivel local, să nu circulăm cu mâna întinsă la diferite nivele de guvernare. APL trebuie să aibă instrumentele sale, să se bucure de descentralizare financiară și administrativă, iar cei care lucrează în administrația publică locală trebuie să fie motivați”, a accentuat Tatiana Badan.

Președinta CALM a explicat că angajații din APL au astăzi salarii cu mult mai mici decât reprezentanții altor instituții din subordinea primăriilor, deși anume reprezentanții APL aduc proiectele de renovare a școlilor, grădinițelor, spitalelor etc. „Colegii mei nu sunt apreciați la justa valoare. Îmi doresc să reușim, printr-un efort comun, să convingem autoritățile publice centrale că este nevoie de a remunera corespunzător acești oameni, că statul trebuie să le ofere și garanții sociale, pentru că mulți își pierd sănătatea, mulți și-au pierdut viața  consumându-se în activitatea lor  de lideri locali.”

 

Președinta CALM a mulțumit și cetățenilor care știu să aleagă lideri cu har de la Dumnezeu. „Prin votul exprimat, cetățenii ne-au oferit încrederea lor și șansa de a fi lideri ai comunităților, de a-i reprezenta. Le mulțumim pentru că au avut încredere în noi, astfel ne-au motivat să punem suflet în tot ceea ce facem, să dezvoltăm satele și orașele noastre, să creăm cât mai multe servicii, să aducem cât mai multe proiecte pentru ca cetățenii noștri să aibă o viață mai bună acasă, să putem să dezvoltăm comunitățile și din punct de vedere economic, pentru ca cetățenii noștri dragi care sunt departe de casă, dar ne ajută în activitatea noastră, să revină la baștină și să se bucure de schimbările care se fac. La mulți ani, autonomia locală! La mulți ani, stimați colegi! La mulți ani, CALM și recunoștință tuturor pentru acest parteneriat bun în dezvoltarea locală și națională!”

Imprimare