Nouăsprezece şcoli şi grădiniţe din raionul Leova vor trece la încălzirea pe biomasă şi vor avea, în premieră pentru R. Moldova, un serviciu de gestionare a acestora.

Semnarea Acordului de Parteneriat Public-Privat în raionul Leova pentru construcţia celor 19 centrale termice pe biomasă și crearea unui serviciu de gestionare a acestora va avea loc, miercuri, 28 mai, și va fi semnat de către președintele raionului Leova, Eufrosinia Crețu, și partenerii proiectului – PNUD Moldova, Delegația UE în R. Moldova, Agenția Proprietății Publice, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică etc.

Raionul Leova va crea un serviciu de asigurare a instituțiilor publice cu agent termic pe bază biomasă în cadrul unui parteneriat public-privat. Compania selectată în urma unui concurs public va instala în acest an centrale moderne de ardere a peletelor în 19 instituţii publice, le va asigura cu biocombustibil de calitate și va angaja operatori ce vor gestiona noile centrale termice. Astfel, raionul Leova va deveni lider în numărul de instituţii publice încălzite cu energie din biomasă cu un total 25 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare, inclusiv cele instalate din fondurile Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” şi a altor parteneri.

Centralele termice din cele 25 de instituţii selectate vor fi transmise în gestiune agentului economic selectat pe o perioadă de 11 ani, ulterior vor deveni proprietate a Consiliului raional Leova.

Parteneriatul public-privat este lansat din fondurile Proiectului UE-PNUD Energie și Biomasă. Investiția Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” în crearea parteneriatului public-privat este de o sută de mii de euro, investiţia agentului economic selectat fiind de aproximativ opt milioane de lei.

Raionul Leova a fost selectat să piloteze un asemenea model de parteneriat public-privat în urma unui tender public la care au participat 13 raioane cu 15 propuneri de proiecte.

Imprimare