În premieră, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), reprezentat de președinta Tatiana Badan, a participat la Ziua Extinderii Uniunii Europene.
Evenimentul organizat de Comitetul European al Regiunilor privind politica de extindere a UE s-a desfășurat pentru prima dată în anul 2015. Obiectivul desfășurării Zilei extinderii UE este conștientizarea din ce în ce mai mare – atât de către instituțiile UE, cât și de către țările partenere – că pentru o țară care aderă la UE nu este suficient să-și pregătească guvernul central și administrația. De fapt, autoritățile locale și regionale vor trebui, de asemenea, să fie pe deplin pregătite pentru aderare, deoarece aproximativ 70% sau chiar mai mult din legislația UE va avea un impact major asupra acestora.
Potrivit expertului în relații internaționale al CALM, Alexandru Osadci, Ziua extinderii UE din acest an a avut loc într-un context politic schimbat, cu un război și schimbări geopolitice uriașe în Europa. „Războiul din Ucraina și cererile ulterioare de aderare la UE ale Ucrainei, Georgiei și Moldovei au schimbat peisajul politicii de extindere. Pentru prima dată, la eveniment au participat delegați din acele țări.”
Care sunt speranțele și temerile acelor țări, sunt realiste așteptările lor de aderare rapidă și ar fi autoritățile lor locale și regionale pregătite să lucreze cu circa 70% din legislația UE? Cum rămâne cu experiențele și așteptările proprii ale acestor țări? La aceste întrebări s-a încercat să se afle răspunsul în cadrul Zilei Extinderii UE.
Expertul în relații internaționale al CALM, Alexandru Osadci, a explicat că acest eveniment este extrem de important pentru APL din R. Moldova deoarece:
- Pentru prima dată R. Moldova participă la acest eveniment datorită obținerii statutului de Candidat la UE;
- Pentru prima dată APL din R. Moldova, reprezentate de CALM, sunt invitate la acest eveniment să se pronunțe asupra perspectivelor, provocărilor și oportunităților care ni le oferă acest statut;
- Pe parcursul evenimentului dedicat provocărilor și problemelor APL și a țărilor respective s-a constatat că participanții din țările Parteneriatului Estic și cei din țările balcanice au o viziune comună care este împărtășită de cea a Comisiei Europene și a celorlalți parteneri europeni în privința următoarelor subiecte:
- Calea de aderare nu va fi ușoară sau simplificată pentru nimeni și doar cei care corespund cerințelor obiective vor avea șanse de succes și de aderare;
- Reformele sunt prioritatea numărul unu. Aderare înseamnă, în primul rând, ajustarea tuturor normelor la standardele UE. Acest lucru poate fi realizat doar cu o administrație publică modernă, iar pentru aceasta este nevoie de realizat reforme;
- Rolul și locul APL în procesul de preaderare și aderare este greu de subestimat deoarece majoritatea acquis-ului comunitar și a legislației europene vizează competențele APL. Tocmai din acest motiv, în acest domeniu se așteaptă rezultate pentru a putea adera la UE.