În perioada 6-10 iunie 2014, delegația Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a participat la vizita de studiu și lucru în România în cadrul proiectului „PRACTICE (Practici de succes privind cooperarea intermunicipală în prestarea serviciilor)” implementat de către Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locală (FPDL), București, în parteneriat cu Asociația depresiunea Horezu (ADH), Horezu, și CALM, finanțat de Ministerul Afacerilor externe din România, prin Programul de Asistență Oficială pentru Dezvoltare, componenta Fondul de mobilitate Experți România – Republica Moldova.

În cadrul vizitei de studiu delegația CALM a avut un șir de întrevederi cu reprezentanții Fundației Parteneri pentru Dezvoltare Locală (FPDL), cu Asociația “Depresiunea Horezu” (ADH), cu Asociația „Grupul de Acțiune Locală Parâng” (GAL Parâng), cu Asociația “Oltenia de Sub Munte”  și primăriile localităților membre a acestor asociații. Subiectele abordate la întrevederile în cauză s-au referit la identificarea și aprofundarea modelelor relevante privind cooperarea municipală și formele de prestare a serviciilor care pot fi preluate în Republica Moldova, la inițierea unor relații durabile de colaborare și schimb de experiență cu asociațiile intercomunitare active și primăriile din România, la analizarea și stabilirea unor direcții/domenii viitoare de cooperare inter-instituționale/inter-organizaționale, ținând cont de oportunitățile existente.

Pe lângă programul de bază participanții la vizita de studiu au avut ocazia de a vizita obiective naturale, cultural-istorice și religioase precum: Culele de la Măldărești, Mănăstirea Hurezi, Muzeul Trovanților, cheile Bistriței, Mănăstirea Bistrița, Peștera Liliecilor, Grota Urșilor. La fel reprezentanții CALM au participat la deschiderea Târgului de ceramică „Cocoșul de Horezu” în orașul Horezu și la „Sărbătoarea căpșunilor” din comuna Polovragi, județul Gorj.

Membrii delegației CALM s-au reîntors cu cele mai bune impresii menționând că experiența și cunoștințele acumulate în cadrul vizitei de studiu vor permite constituirea unor astfel de asociații în domeniul cooperării municipale și în Republica Moldova pentru a realiza în comun proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional și furnizarea în comun a unor servicii publice întru sporirea nivelului de trai a locuitorilor din localitățile rurale.

 

Serviciul comunicare si relaţii cu publicul al CALM: tel. 0(22) 22-35-09, tel/fax. 0(22) 22-35-29, 0(22) 21-32-35, e-mail: info@calm.md







Imprimare