Odată cu alegerile locale din vara acestui an, administrațiile publice locale din Moldova au fost investite cu noi responsabilități, una dintre cele mai importante fiind elaborarea planurilor strategice de dezvoltare locală, necesare pentru asigurarea viitorului unei comunități. Despre importanța planificării strategice, transparența decizională, dar și alte aspecte importante în organizarea administrației publice locale au aflat la 16 septembrie, cei 32 de participanți la seminarul dedicat noilor aleși locali din raionul Cantemir.

Evenimentul a pus în vizor competențele autorităților publice locale, elaborarea politicilor locale, descentralizarea financiară prin prisma bugetelor locale performante și nu în ultimul rând, gestionarea serviciilor publice. Tot în cadrul seminarului, experții IDIS „Viitorul” le-au prezentat participanților bune practici în domeniul prestării serviciilor publice și a descentralizării. 

„Fiecare primar, după ce este ales de cetățeni și învestit în funcție trebuie să cunoască regulile de joc din interiorul primăriei. Aceste reguli se referă în special la cadrul legislativ și din moment ce știi să citește legile printre rânduri, ai drumul deschis pentru a acționa în favoarea oamenilor care te-au ales și a colabora totodată, cu alte autorități publice din țară
”, este de părere expertul Anatol Moldovan.

Aleșii locali prezenți la seminar au apreciat pozitiv subiectele prezentate și au venit cu sugestia ca astfel de evenimente de instruire să aibă loc mai des pentru noii aleși locali. „Am aflat lucruri noi și interesante despre funcționarea primăriei și competențele unui primar, chiar dacă am activat mulți ani în calitate de consilier. Cel mai important lucru însă, am conștientizat că autonomia locală este un lucru sfânt și nici o altă primărie sau autoritate centrală nu trebuie să manipuleze activitatea primăriei pe care o conduci”, a menționat Tudor Hantea, noul primar al satului Coștangalia din raionul Cantemir.

În același context, Olga Pac, primarul din satul Vișniovca care a câștigat alegerile cu un avans de un singur vot consideră că autoritățile locale din Moldova mai au încă mult de lucru la capitolul serviciilor publice: „Din păcate satele noastre nu au o infrastructură bine dezvoltată și nici servicii publice puse la punct. Din acest motiv, este foarte important să vedem care sunt exemplele pozitive de gestionare a serviciilor publice la nivel local. Un exemplu care mi-a atras atenția astăzi au fost întreprinderile municipale care pot fi create prin cooperare intercomunitară cu scopul de a presta servicii publice mai calitative pentru cetățeni”. 

În schimb, primarul din satul Sadâc, Ion Gârnu ar vrea să știe cum reușesc alte primării din țară să atragă investiții, iar Ion Bârzu din Cârpești ar vrea învețe din exemplele pozitive de gestionarea finanțelor locale din statele europene.

Reamintim că în perioada septembrie – decembrie 2015 în 16 localități din țară au loc seminare pentru noii aleși locali.

Seminarele de instruire au loc în cadrul proiectului “Consolidarea autonomiei locale prin creşterea profesionalismului noilor aleşi locali în Republica Moldova”, finanţat de Fundaţia Hanns Seidel şi implementat de IDIS “Viitorul”.

Pentru detalii, contactați Coordonatorul Relații Publice al IDIS ”Viitorul”, Diana Lungu, la numărul de telefon 0 22 221844 sau diana.lungu@viitorul.org

Imprimare