Comuna Cumpăna, România, a fost gazda primitoare a Festivalului Internaţional „Rodul Pământului – Zilele Recoltei la Cumpăna“. Pe 13-14 septembrie 2014, edilul localității a convocat toți prietenii și partenerii, la cea de-a XII-a ediţie a evenimentului, care nu numai că este deja o tradiţie a locului și consfințește legătura indisolubilă cu pământul, dar și cimentează relațiile de prietenie între primari din diferite colțuri ale lumii.
La invitaţia primarului economist Mariana Gâju, la eveniment au luat parte mai mulţi reprezentanţi ai regiunilor turistice ale României, precum şi oaspeţi din Bulgaria, Grecia, Israel, Turcia şi Moldova.
Ca urmare a încheierii acordului de cooperare între Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova (CALM) şi Asociaţia Comunelor din România (ACoR), reprezentată la nivel judeţean de primarul comunei Cumpăna, au fost prezenţi la festival atât reprezentanţi ai comunelor înfrăţite cu localitatea, cât şi o delegaţie de 40 de primari din Republica Moldova.
Evenimentul a debutat în 13 septembrie, cu conferinţa: ,, Prezentarea proiectelor pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea şi promovarea Deltei Dunării şi a litoralului romanesc”. Ulterior, oaspeții din țară și din străinătate au fost primiți cu cele mai înalte onoruri și potrivit tradițiilor ospitaliere ale locului. Petrecerea câmpenească și-a confirmat statutul chiar la intrarea în localitate, unde tineri îmbrăcaţi în frumosul port popular, alături de cei 40 de primari din Republica Moldova, purtând eşarfe pe umăr, acompaniaţi de fanfară, au defilat spre locul central al petrecerii – stadionul din localitate.
Cele două zile au fost dedicate gastronomiei româneşti şi internaţionale, patrimoniului etnografic şi folcloric, la manifestări fiind invitaţi exponenţi ai mai multor regiuni turistice din România, Bulgaria, Grecia, Israel şi Republica Moldova. Administraţia locală a comunei Cumpăna i-a avut alături la moment de sărbătoare şi pe reprezentanţi din administraţia publică centrală, Ministerul Agriculturii, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie și Agricultură Constanţa, Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa, prestigioase firme din localitate, din judeţ şi din ţară, precum şi firme cu profil agricol sau alimentar, producători agricoli locali şi din alte oraşe ale ţării.
Cei prezenţi au putut vizita stand-urile cu produse tradiţionale şi materiale de prezentare turistică, au participat la atelierele de gastronomie şi au vizitat expoziţiile de animale şi păsări. În program s-au regăsit spectacole de muzică şi dansuri folclorice, concursuri, surprize pentru tinerii comunei, premii pentru cei mai buni gospodari, pentru cuplurile ce sărbătoresc 50 de ani de căsnicie, toate acestea culminând cu spectaculoase focuri de artificii.
În cea de-a doua zi de festival a avut loc un spectacol omagial, In memoriam Liviu Vasilică.
La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai UNESCO din Grecia. De asemenea, au participat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi Corala Armonia. La ora 14.45 a avut loc un eveniment devenit tradiţie, în cadrul căruia invitaţii au degustat din cea mai mare plăcintă dobrogeană, care măsoară 35 de metri.
Primarii din Moldova au rămas impresionaţi de cele văzute şi auzite la acest eveniment. Ei au discutat despre problemele și oportunitățile din administrația publică locală cu primarii din România, dar și din alte țări. Subiectele discutate au vizat: cooperarea intermunicipală în prestarea serviciilor și atragerea fondurilor europene, managementul riscurilor la nivel local și accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea comunităților locale, implicarea APL în identificarea domeniilor prioritare vizate de fondurile europene, informarea constantă despre oportunitățile de finanțare, cooperarea și asocierea cu localități din România pentru facilitarea atragerii fondurilor europene pentru proiectele mari de infrastructură.