Pînă la sfîrşitul anului 2017 vor fi realizate 30 de proiecte de încălzire pe biomasă în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, realizat în Moldova în cooperare cu Uniunea Europeană şi ONU.
Despre aceasta s-a discutat în cadrul unei şedinţe la Ministerul Economiei, în cadrul căreia experţii naţionali şi internaţionali au discutat despre realizarea Proiectului şi perspectivele acestuia.
Specialistul superior din cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, Tatiana Crăciun, a menţionat că în primul semestru 18 instituţii publice şi-au îmbunătăţit condiţiile şi confortul termic prin instalarea sistemelor de încălzire bazate pe biomasă. Încălzirea sezonului precedent a generat 48 de noi locuri de muncă şi s-au creat oportunităţi de afaceri, în special pentru operatorii de sisteme de biomasă, următorul sezon de încălzire este de aşteptat să creeze 69 de noi locuri de muncă.
Potrivit specialistului, cea mai mare parte a proiectelor selectate vor beneficia de panouri solare pentru furnizarea de apă caldă suplimentar la instalarea sistemelor de încălzire pe bază de biomasă. Pentru atingerea obiectivelor stabilite (45 de panouri solare), în 2017 un număr de 12 instituţii au instalat panouri solare cu sprijinul proiectului. În prezent, alte 27 de grădiniţe cu sisteme de încălzire pe bază de biomasă, instalate în faza I a Proiectului, montează pe acoperişuri panouri solare, care vor fi finalizate pînă la sfîrşitul trimestrului.
Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a menţionat că implementarea Proiectului Energie şi Biomasă din Moldova consolidează şi creşte sustenabilitatea pieţei emergente de biomasă din Republica Moldova.