Emisiunea radio

Primarul comunei Rădeni, Strășeni, Petru Răbdău, invitatul emisiunii Puncte de Reflecție cu CALM de la Vocea Basarabiei a vorbit despre insuficiența banilor în primării, deoarece multe restanțe în APL s-au acumulat încă din perioada sovietică. Cu toate acestea, edilul susține că încearcă să aplice un management corect al finanțelor și orice investiție trebuie să aibă un argument economic. Uneori investițiile nu au tentă populistă și chiar pot fi interpretate în defavoarea alesului local, deoarece oamenii nu văd imediat efectul acestora, ci după o anumită perioadă.

Ca și toate celelalte primării, Petru Răbdău susține că și comuna Rădeni este dependentă de defalcările de la buget. Aproximativ 90% din bani vin prin transferuri directe, restul vin din donații. Pentru funcția de primar ar trebui de făcut doctoratul în cerșit, deoarece trebuie să fii foarte ingenios ca să găsești resurse pentru localitatea ta. Finanțatorii externi când lansează unele proiecte destinate localităților rurale, cer o argumentare foarte clară a beneficiilor, de la impactul economic până la cel social. Aici apare a doua problemă și anume capacitatea unor primari de a-și argumenta sau de a-și menține poziția. Noi suntem convinși că un sistem de canalizare este benefic pentru orice localitate și în același timp nu suntem conștienți de faptul că un sistem de canalizare presupune anumite cheltuieli și anumite responsabilități, lucruri care duc și la majorarea prețului pentru serviciul prestart. Succesul unei primării depinde și de echipa pe care primarul o are în spate. La ora actuală, primarii și angajații din primării au o remunerare pe care nu o putem numi deloc obiectivă. Urmează să ne încadrăm într-o nouă reformă care va intra în vigoare în 2019 și în cadrul căreia salariile angajaților din APL urmează a fi revăzute.

Despre colaborarea cu CALM, primarul de Rădeni afirmă că este una destul de bună. „Suntem informați cu regularitate despre ajustările cadrului legal, de câte ori apelez la CALM, experții de acolo sunt destul de receptivi. Împreună avem multe deplasări și  încercăm să preluăm bunele practice din țările care deja au trecut prin etapele prin care trecem noi acum. Sperăm ca lucrurile să evolueze într-o direcție din ce în ce mai bună.

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare