Deputatul Petru Frunze, vicepreședintele Comisiei Administrație Publică, a făcut parte din delegația Republicii Moldova la Adunarea Generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova CALRRM, eveniment ce s-a desfășurat la Sibiu. Petru Frunze ne spune cum pot aceste relații dintre autoritățile locale de pe cele două maluri ale Prutului să sporească dezvoltarea comunităților, dar și ce pot face autoritățile centrale pentru a impulsiona acest proces.
Autoritățile locale de pe ambele maluri ale Prutului reprezintă un bun exemplu pentru autoritățile centrale, atât din România, cât și din Republica Moldova. În ultimii ani au fost implementate mai multe proiecte cu impact la nivel local, existând foarte multe cazuri când autoritățile locale din România finanțau proiecte culturale, sociale sau de infrastructură din comunitățile noastre. Aceste proiecte dar și schimbul de bune practici au generat o reacție pozitivă din partea cetățenilor. Autoritățile centrale, mă refer în mod special la cele din Republica Moldova, au fost absente în tot acest proces și nici nu au avut deschiderea către autoritățile centrale din România să facă lucruri comune în interesul cetățenilor. Credem că această relație trebuie îmbunătățită, trebuie să sprijinim autoritățile locale pentru a implementa proiecte comune. În acest sens am avut discuții cu reprezentanții Parlamentului și Guvernului României privind constituirea unui fond național al României, eligibil pentru APL din R. Moldova, iar aceste resurse să poată fi accesate prin parteneriate de înfrățire. Ne propunem ca atunci când o primărie din România se înfrățește cu o primărie din Republica Moldova să poată beneficia de resurse din acest fond național al României pentru a face un proiect comun în localitatea din R. Moldova. Noi, în calitate de autoritate centrală a R. Moldova, lucrăm la conceptul unui fond național pentru a putea oferi contribuție la cofinanțarea proiectelor externe ce se implementează în localități din Republica Moldova. Atunci când acest fond va deveni eligibil și vor veni resurse financiare din exteriorul statului, vom putea oferi sprijin primăriilor noastre în vederea compensării contribuțiilor care, de multe ori, sunt o povară pentru APL. Pentru că acum nu au bani pentru contribuția respectivă, nu au nici posibilitatea să finalizeze ceea ce au început sau să aplice la anumite proiecte.
Petru Frunze: Avem certitudinea că atât România, cât și Uniunea Europeană vor fi deschise pentru a sprijini implementarea mai multor proiecte în comunitățile noastre locale
Vrem să continuăm ceea ce au făcut autoritățile locale și să le asigurăm că de acum înainte vom face în comun toate aceste eforturi, mai ales că există o deschidere imensă din partea autorităților din România. Avem certitudinea că atât România, cât și Uniunea Europeană vor fi deschise pentru a sprijini implementarea mai multor proiecte în comunitățile noastre locale, iar noi, în calitate de putere legislativă, vom adapta legislația în așa fel încât aceste proiecte să fie ușor accesibile pentru primăriile din Republica Moldova. Pentru a realiza acest obiectiv ne vom inspira din legislația din România, deoarece frații noștri de peste Prut au demonstrat de-a lungul timpului că au capacitate de a atrage fonduri europene. Credem că începând cu anul 2022 vor fi mai vizibile rezultatele cooperării noastre.
În altă ordine de idei, vreau să menționez că deși nu mai sunt primar, am aceleași viziuni ca și aleșii locali și știu care sunt necesitățile din comunitățile noastre. În perioada în care am exercitat funcția de primar s-a tot încercat blocarea activității mele de către autoritățile centrale, iată de ce îmi doresc să sprijin autoritățile locale, iar participarea mea la reuniunea primarilor de la Sibiu este pentru a înțelege mai bine preocupările aleșilor locali, pentru a găsi împreună soluții și, bineînțeles, pentru a convinge autoritățile din România să fie alături de noi. Avem mai multe ședințe comune cu autoritățile din România în care discutăm despre necesitatea de a sprijini autoritățile locale. Ne dorim ca în cel mai scurt timp cetățenii din Republica Moldova să beneficieze de rezultatul muncii noastre.