Pavel Codreanu, primar la al doilea mandat în satul Ruseștii Noi, Ialoveni a fost unul dintre participanții la cursul de instruire organizat de CALM privind scrierea de proiecte. Despre investițiile pe care a reușit primarul să le atragă în localitate, dar și despre aportul băștinașilor la dezvoltarea comunei este interviul pentru calm.md.
De ce a fost important să veniți la seminarul organizat de CALM?
Pavel Codreanu: Cu finanțele pe care le avem nu reușim să realizăm ceea ce ne propunem, ceea ce așteaptă oamenii. Avem noroc de Uniunea Europeană, de finanțatorii externi care au venit în Republica Moldova, astfel încât trebuie doar să nu fim leneși și să aplicăm pentru a obține suport. E adevărat că mai întâmpinăm unele probleme, deoarece sunt unele proiecte pe care trebuie să le scriem în altă limbă, în unele cazuri este nevoie de contribuții considerabile, dar oricum le spunem mulțumim finanțatorilor, Uniunii Europene pentru că au grijă de noi și nu ne uită.
Ați reușit să implementați multe proiecte în localitate?
Pavel Codreanu: De când sunt primar în comuna Ruseștii Noi s-au investit circa 46 milioane de lei din fondurile Uniunii Europene.
Oamenii din sat conștientizează că acești bani vin din Uniunea Europeană, sau tot spre est se uită?
Pavel Codreanu: Dacă acum zece ani o bună parte din locuitorii noștri lucrau pe șantierele din Rusia, acum lucrurile s-au schimbat și cei mai mulți au plecat la muncă în Europa. Cu părere de rău, avem foarte mulți băștinași care activează în străinătate. Participăm în cadrul proiectului Migrație și Dezvoltare Locală și am stabilit că circa 40% dintre locuitori sunt peste hotarele satului nostru. Au plecat tinerii pentru a face un ban, pentru a-și întreține familiile, dar și pentru a-și deschide o afacere.
Adică sunt și oameni care revin acasă și deschid afaceri?
Pavel Codreanu: Avem unele rândunele care se întorc. Deschid întreprinderi agricole, industriale. Noi lucrăm cu ei, mai ales că o componentă importantă a bugetului local este puterea fiscală a agenților economici. Cu cât mai multe taxe și impozite colectăm, cu atât bugetul este mai mare. Am făcut parte dintr-un proiect de îmbunătățire a bugetului local și cred că trebuie să ne întoarcem cu fața spre producători, spre agenții economici. Din cei 6 mii de locuitori, cam 10% la sută sunt încadrați în câmpul muncii din localitate, iar circa 600 de oameni lucrează în raion sau în Chișinău.
Ce vă mai propuneți să realizați până la sfârșitul mandatului?
Pavel Codreanu: Am elaborat un plan urbanistic general care urmează a fi implementat până în 2025. La dezbaterile publice am decis împreună cu populația care este strategia de dezvoltare a comunei până în 2019. Astfel, potrivit acestor documente, mai avem de construit o canalizare la grădinița de copii, în valoare de circa 3 milioane de lei și un drum din centrul satului. Sper că vom reuși să realizăm acestea, dar și alte obiective.
Ați reușit să realizați toate promisiunile făcute în campania electorală?
Pavel Codreanu: Din lipsa banilor nu am reușit chiar tot. Canalizarea pentru toată comuna nu este făcută și nici gazificarea, avem de reparat multe drumuri, sunt și alte probleme. Din păcate, de multe ori se dă vina pe primar. Misiunea alesului local este de a fi conducător, organizator, acesta nu poate reuși nimic dacă nu are echipă. Eu întotdeauna am mizat pe oamenii din sat, chiar și crearea unui serviciu de salubrizare cu colectarea organizată a gunoiului s-a făcut foarte greu, deoarece lumea nu era pregătită. Totuși, deja 10 gunoiști neautorizate au fost lichidate din sat, iar cu ajutorul proiectului Migrație și Dezvoltare locală, inclusiv cu suportul băștinașilor plecați peste hotare, acest serviciu a fost implementat cu succes. Echipa în Primărie este migratoare, o parte din tinerii cu care am început activitatea acum 8 ani a plecat, adică nu avem o echipă consolidată, dar totuși încercăm să atragem tinerii specialiști. Noi întotdeauna facem apel către populație, deoarece primarul nu poate să facă nimic de unul singur. Chiar și atunci când avem un Festival, dacă nu ies gospodinele cu căldările cu cireșe, nu vom avea rezultate.
CALM-ul ce reprezintă pentru autoritățile locale?
Pavel Codreanu: Poate cineva se va supăra, dar vreau să spun că CALM-ul este unica organizație a noastră, a primarilor. Noi venim la CALM chiar și cu problemele noastre personale și are cine ne asculta. În afară de aceasta, acești oameni de la CALM inventează, ori au intuiție, ori urmăresc minuțios activitatea noastră, pentru că întotdeauna vin la momentul potrivit cu soluții.
Vă mulțumim!