În perioada 14-16 martie 2016, la Bruxelles, conducerea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a participat la Forumul de politici pentru dezvoltare organizat de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a Comisiei Europene.

Membrii Forumul de politici pentru dezvoltare s-au întâlnit la această a treia reuniune la nivel mondial pentru a discuta despre elaborarea politicii de dezvoltare a Uniunii Europene, despre cea mai recentă actualizare privind politica de la Cotonou, despre evenimentele cheie în agenda globală pentru a partaja perspectivele tuturor părților interesate cu privire la modul de a influența Agenda 2030, precum și despre modul în care organizațiile societății civile și autoritățile locale lucrează împreună pentru a consolida un mediu favorabil. Să înțeleagă ce aspecte ale unui mediu favorabil sunt necesare pentru implementarea cu succes a noii agende globale, în special modul în care să crească participarea deplină a tuturor actorilor în calitate de parteneri egali în punerea în aplicare a Obiectivele de dezvoltare durabilă.

Interesul Congresului Autorităților Locale din Moldova în acest eveniment, este foarte mare, CALM a venit cu mai multe propuneri, inclusiv faptul că descentralizarea ar trebui să devină o prioritate la nivel european, utilizarea abordării de jos în sus, programe speciale și granturi cu acces direct al autorităților locale, subiectele descentralizării și democrației locale să fie ridicate în permanentă în relațiile UE cu guvernele centrale etc.

Forumul de politică pentru dezvoltare este rezultatul unui dialog structurat, care reunește organizațiile societății civile și autoritățile locale din Uniunea Europeană și țările partenere cu instituțiile și organismele europene. Obiectivul general al Forumul de politici pentru dezvoltare este de a oferi organizațiilor societății civile și autorităților locale din UE și țările partenere, precum și instituțiile europene, un spațiu cu mai multe grupuri de interese pentru dialogul pe probleme de dezvoltare la nivel central al UE.

Mai precis, Forumul de politici pentru dezvoltare își propune realizarea următoarelor obiective:

• Facilitarea dialogului pe teme transversale direct legate de rolul organizațiilor societății civile și autorităților locale ca actori de dezvoltare relevanți;

• Promovarea dezbaterii politice, consultarea și schimbul de informații și de experiențe cu privire la principalele politici și inițiative UE în domeniul dezvoltării. Se va acorda prioritate subiectelor legate de mandatul EuropeAid, aliniat la programul său de lucru, inclusiv discuțiile în pregătirea de evenimente la nivel înalt;

 

• Sprijinirea implementării recomandărilor dialogului structurat prin furnizarea de spațiu pentru actualizarea periodică și de evaluare inter pares (peer review) de către toți actorii.

Imprimare