La 17 septembrie a avut loc ședința Comitetului de Monitorizare al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Toate subiectele abordate în cadrul evenimentului au avut loc în contextul influenței pandemiei asupra activității APL.

În cadrul evenimentului s-a discutat despre starea de urgență instituită de mai multe state odată cu declanșarea pandemiei și a altor măsuri ce pun în pericol  democrația locală și regională. „În contextul provocărilor apărute, unele guverne au obstrucționat  drepturile și libertățile fundamentale, au concentrat puterea la nivel central, iar autoritățile locale au rămas fără unele atribuții, dar și fără mai multe resurse financiare”, a declarat președintele CALM Tatiana Badan, primarul de Selemet, Cimișlia.

Alte subiecte ce au fost în atenția membrilor Comitetului de Monitorizare al Congresului Autorităților Locale și Regionale al CoE au vizat democrația locală din Austria, Ucraina, Turcia sau Lituania.

„Putem spune că în Austria există un sistem aproape perfect, cu o autonomie  locală reală și descentralizare financiară”, a afirmat Violeta Crudu, vicepreședintele CALM, primar de Cruzești, municipiul Chișinău.

Despre situația din Ucraina s-a vorbit în contextul în care, în 2014, statul vecin a inițiat implementarea reformei administrativ-teritoriale. „Ca rezultat, în Ucraina s-a redus numărul primăriilor până la 469. Din punct de vedere al descentralizării, în general, a fost salutată această inițiativă. Problema asupra căreia s-au expus aleșii locali este că Parlamentul Ucrainei s-a grăbit să finalizeze reforma, deși mai era loc pentru discuții și îmbunătățiri”, a menționat directorul executiv al CALM Viorel Furdui.

„Reforma administrativ-teritorială din Lituania ne-a surprins în contextul în care această țară era pentru noi un model în domeniul descentralizării. O delegație de primari am întreprins o vizită de studiu pentru a vedea cum a debutat această reformă, iar astăzi administrația locală acuză guvernarea centrală că a adoptat legea fără a fi consultată, scuza fiind că pandemia nu a permis organizarea dezbaterilor”, a explicat primarul de Cruzești.  La acest subiect, în cadrul congresului din toamnă urmează să fie dezbătut și adoptat un raport.

Marc Cools (Belgia), care a monitorizat situația din Lituania, și-a exprimat dezamăgirea referitor la ceea ce se întâmplă acum în această țară.

O altă atribuție a Comitetului este monitorizarea alegerilor, iar din cauza pandemiei acest proces a fost stopat. Potrivit unui raport, mai multe țări care au avut alegeri locale au fost nevoite fie să le amâne pentru un an, așa cum a procedat Marea Britanie, fie să prelungească mandatul aleșilor locali. Țări precum România sau Ucraina au decis totuși să desfășoare alegerile locale din toamna acestui an. În aceste condiții, nu se cunoaște care va fi impactul acestor decizii. „Concluzia desprinsă din raportul votat de Congres este că trebuie să ne adaptăm la noile realități, dar și să asigurăm alegeri libere și democratice, ceea ce presupune . eforturi financiare suplimentare”, a punctat primarul municipiului Strășeni Valentina Casian.

Un alt subiect sensibil a vizat alegerile locale din Turcia care au avut loc anul trecut, acolo unde mai multor primari din opoziție nu le-au fost validate mandatele.  În urma unei adresări a Congresului, Comisia de la Veneția a stabilit că alegerile locale din Turcia au fost libere și democratice, iar câștigătorii acestei competiții ar trebui să fie investiți în funcție.

Delegația Republicii Moldova la Consiliul Europei este reprezentată de membrii Comitetului de Monitorizare al Consiliului Europei Tatiana Badan, președinte al CALM, primar de Selemet, Cimișlia; Viorel Furdui, director executiv al CALM;  Valentina Casian, vicepreședinte al CALM, primarul municipiului Strășeni; Violeta Crudu, primarul comunei Cruzești, municipiul Chișinău și Alexandr Tarnavschi, UTA Găgăuzia.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare