Micul orășel Marinaleda, oraș spaniol situat în Andaluzia a devenit celebru după ce a fost comparat de jurnaliștii de la publicația The Guradian cu o adevărată utopie social-democrată, utopie pusă în practică de un primar care conduce acest oraș din anul 1979.

Primarul, pe numele său Juan Manuel Sanchez Gordillo, este un fan înfocat al lui Che Guevara și a reușit să transforme un oraș dintr-o regiune săracă a Spaniei într-o adevărată utopie comunistă, desprinsă parcă din cărțile lui Thomas Morus. Practic în orașul Marinaleda toată lumea are o casă pentru care plătește o taxă unică de 15 euro pe lună, toți locuitorii au un loc de muncă și un salariu fix de 1200 de euro. Chiar dacă anul trecut Andaluzia a fost regiunea cu cea mai mare rată a șomajului din Europa potrivit statisticilor oficiale, orașul Marinaleda nu se confruntă cu nici un fel de problemă în acest sens.

Primarul a cooperativizat practic plantațiile de măslini și a reușit să creeze o microeconomie eficientă, capabilă să susțină localitatea care acum se bucură de un anumit fel de prosperitate pe care jurnaliștii englezi au denumit-o modelul satului comunist. Pământul gratis pe care primăria l-a oferit locuitorilor pentru a își construi case în schimbul modicei sume de 15 euro pe lună chirie, a fost dat cu o singură condiție: să nu fie vândut niciodată. Pe deasupra primăria le-a pus la dispoziție locuitorilor și forța de muncă pentru a își putea ridica casele.

Orașul în care toată lumea muncește pe un salariu decent mai are o ciudățenie. Poliția este înlocuită de patrule cetățenești care asigură cu eficiență ordinea publică, în orășelul respectiv lipsind aproape cu desăvârșire infracțiunile.

Imprimare