Veste bună pentru comunitățile urbane și rurale din Moldova. În cadrul unui eveniment public, a fost anunţată extinderea Programului „Infrastructură Socială şi Eficienţă Energetică”, implementat în Moldova de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM) şi banca germană de dezvoltare KfW.

Astfel, Guvernul Germaniei va mai aloca două milioane de euro pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură şi eficienţă energetică în Republica Moldova. 

“Este a treia etapă a programului. Celelalte două etape au fost implementate cu succes, peste 200 de proiecte pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, Sergiu Guțu, reprezentantul băncii germane de dezvoltare KfW la Chișinău.

Banii sunt direcționați spre renovarea de grădinițe, școli, săli sportive din școli, precum și iluminat stradal, căi pietonale de acces, piste pentru bicicliști, etc.

Orașele selectate vor obține până la 150 de mii de euro, iar satele, până la 75 de mii de euro. Contribuția comunităților va fi de 30 și respectiv, 15 la sută. 

“Concursul va demara în două etape. APL-urile depun o scrisoare de intenție, o fișă de proiect, ne asigură că obiectul în care doresc să investească este o proprietate publică. La etapa a doua, localitățile trebuie să vină cu proiectele tehnice gata și cu virarea contribuției”, a declarat și Mircea Eșanu, director executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova.

Anunțul a atras deja interesul unor primari care spun că au pregătite idei și speră să reușească rezolvarea unor probleme cu care se confruntă.

“Avem nevoie de un proiect de 2-2,5 milioane de lei pentru eficiența energetică în parcul din centrul orașului. Pe acest proiect avem deja condițiile tehnice. Ne gândim cum ar fi posibil să deschidem o cooperare pe acest proiect. Vorbim de iluminat public, sistem de supraveghere video, stație meteorologică, panouri solare”, a explicat Grigore Robu, primarul orașului Nisporeni.

Primarul din Edineț, care a beneficiat anterior de finanțare KfW, salută noul program și spune că, datorită suportului german, orașul și-a schimbat practic înfățișarea. 

 

“Am implementat la Edineț pavarea câtorva pieți, peste 11 mii de metri pătrăți și piste pentru bicicliști, precum și un alt subproiect, în cadrul aceluiași program, pe domeniul iluminării cu leduri, aproximativ 2 km, a pistelor pentru bicicliști și celor pentru pietoni. Numai autoritatea care nu vrea, nu are bani. Surse sunt. Trebuie de găsit formule de a le căuta și de a fi în bun parteneriat cu oamenii din teritoriu”, a declarat Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț.

La lansarea noului program a asistat și Ambasadoarea Germaniei în Moldova, Julia Monar: “Când călătoresc prin țară, văd că deja este progres. Multe proiecte au fost implementate. Dar, desigur, este nevoie ca mai multe școli și grădinițe să fie renovate, străzi să fie construite și să fie făcute aprovizionări cu apă și sisteme de canalizare”. 

Pe siteul fism.gov.md, la rubrica Programe, găsiți proiectul KfW, unde sunt atașate un ghid și formular de aplicare.

Termenul limită de recepționare a dosarelor este 2 mai, 2018. Cererile de finanțare trebuie depuse la oficiul Fondului de Investiţii Sociale din Moldova. La etapa a doua, selectarea finanțărilor se va face după principiul primul venit, primul servit.

Imprimare