Administraţia publică locală se confruntă cu tot mai multe probleme, iar în scurt timp, primăriile nu vor dispune de bani pentru a-şi onora plăţile salariale faţă de angajaţi. Totul se întâmplă din cauza politizării din partea guvernării, care împart bani doar primarilor care fac parte din formaţiunile de la guvernare. Opiniile aparţin invitaţilor emisiunii ”Politica” de la TV7.
Primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Railean este la al treilea mandat. Funcţionarul spune că din an în an, este tot mai greu de a deţine cârma administraţiei locale. ”Mergem în declin. Sărăcia, migraţia se simt tot mai mult pe an ce trece. Şi dictatura se simte. Pot să spun că ne îndreptăm spre o dictatură profundă. Noi vorbim despre problemele pe care le avem, dar nu ne aude nimeni. Se fac presiuni asupra primarilor. Aceştia sunt forţaţi să adere de la partidele din opoziţie la cele de guvernare. Este grav ce se întâmplă”.

Părerea este împărtăşită şi de edilul oraşului Drochia, Nina Cereteu.

”Într-adevăr se fac presiuni asupra primarilor din opoziţie. Sunt în primul an de mandat, însă FISC şi CNA sunt în fiecare zi la Primărie. Şi-au făcut viză dd reşedinţă la noi în instituţie. Guvernanţii încearcă să ne ia toate competenţele, iar din acest motiv, vom simţi în scurt timp o mare gaură în buget. Ei sunt departe de realitate, nu cunosc ce se întâmplă în ţară. Le propun ca să vină câte o lună să asiste câte un primar să vadă care este de fapt starea lucrurilor”.

Unii primari au altă părere şi spun că primarul se descurcă în funcţie de abilităţile pe care le posedă.

”Nu trebuie să negăm că nu există politizare excesivă. Administraţia publică locală este politizată din 2009, mai pronunţat. Totuşi, vreau să menţionez că fiecare primar se poate descurca dacă este bun şi ştie cum să atragă investitorii în localitate”, precizează primarul oraşului Edineţ, Constantin Cojocaru.

Prezentă în platoul emisiunii, fostul primar al oraşului Soroca şi actualul deputat, Elena Bodnarenco a menţionat că administraţia locală din oraşul Soroca, din lipsa banilor, a fost nevoită să demită peste 100 de angajaţi, iar în scurt timp nu va avea cu ce să achite salariile. Potrivit datelor oferite de demnitar, anual, din Moldova dispar câte patru localităţi.

Imprimare