Directorul executiv al Asociației Orașelor din Ucraina Olexandr Slobozhan a fost unul dintre participanții la Forumul liderilor locali UE-Parteneriatul Estic. În cadrul unui interviu oferit pentru calm.md, Olexandr Slobozhan vorbește despre schimbul de experiență dintre asociațiile APL,  dar și despre cooperarea cu CALM.

Evenimentul de la Vilnius i-a reunit pe reprezentanții APL din UE și țările Parteneriatului Estic…

Olexandr Slobozhan: Unul dintre organizatorii Forumului este PLATFORMA – instituție afiliată Consiliului Municipalităților și Regiunilor Europene (CEMR), din care fac parte 68 de asociații ale APL din țările UE, inclusiv din Ucraina și Republica Moldova. Există  un memorandum semnat între Ucraina, Republica Moldova și Georgia privind realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Evenimentul de la Vilnius este dedicat rezultatelor, dar și noilor obiective de dezvoltare durabilă la nivelul municipiilor. Au fost prezentate diverse practici, fiecare participant face schimb de experiență cu ceilalți colegi, vorbim despre instrumentele pe care le-am putea utiliza în acest proces, cum vom lucra în continuare în cadrul PLATFORMA, dar și asociațiile între ele. Obiectivul PLATFORMA este consolidarea asociațiilor din țările UE în vederea realizării celor mai bune practici.

Sunt 10 ani ai Parteneriatului Estic…

Olexandr Slobozhan: Ca și asociație, noi percepem acest Parteneriat Estic ca pe o platformă de acumulare a celor mai bune experiențe, ceea ce ne permite să nu admitem greșeli. Dacă vorbim de țările noastre și concret de această cooperare din cadrul Parteneriatului Estic, toți avem aceeași moștenire post- sovietică și toate aceste țări se află la etapa necesității avansării reformei de descentralizare. Atât noi, dar și Republica Moldova, Georgia, Țările Baltice trec prin aceste procese.  Belarus, de asemenea, într-o anumită măsură, își reface construcția sa administrativ-teritorială. Noi avem posibilitatea să cunoaștem cum au loc aceste procese în alte state și să preluăm cele mai bune exemple. Un alt aspect important este dialogul între municipalități. La nivel internațional se întâlnesc premierii noștri, miniștrii, președinții, deputații care au anumite viziuni. Pe de altă parte, periodic ne întâlnim noi, reprezentanții APL. Atunci când în Ucraina au loc consultări cu asociația noastră, iar poziția guvernării centrale diferă de a noastră, noi putem veni cu argumente, aducând exemple similare din alte state, despre cum s-a implementat o reformă sau alta în Republica Moldova sau în Polonia și despre efectele acestor decizii. În dialogul cu APL, colegii din Georgia sau Republica Moldova pot spune că municipalitățile din Ucraina au reușit să obțină mai multe venituri pentru dezvoltare, etc. Ca urmare a cooperării noastre putem să argumentăm în fața autorităților noastre centrale de ce un anumit model de reformă ar fi mai bun sau care este greșit. De asemenea, aceasta este o modalitate de a îmbunătăți calitatea serviciilor la nivel local. Cineva spunea că relațiile dintre state pot să dezbine oamenii, eu cred că relațiile dintre autorităților locale reușesc să unească.

Ce ne puteți spune despre cooperarea dintre CALM și Asociația Orașelor din Ucraina?

Olexandr Slobozhan: Avem o colaborare frumoasă de mai mulți ani. Încă în perioada în care la noi nu se începuse reforma, sub patronajul Consiliului Europei am fost la Chișinău pentru a vedea unele practici bune. O altă etapă a fost când deja noi am împărtășit din experiența noastră privind descentralizarea financiară. Noi am trecut această etapă și la momentul actual avem printre cele mai bune rezultate înregistrate în statele europene. Cu colegii din cadrul CALM avem și întruniri mai puțin formale. De exemplu, în luna mai a anului curent, ne-am întâlnit cu primarii din țara DVS cu ocazia zilei orașului Kiev și le-am arătat rezultatele unor reforme, ne-am interesat de etapa următoare ce prevede majorarea finanțării APL din Republica Moldova,  după care am jucat un meci amical de fotbal între selecționatele primarilor din cele două asociații. Credem că este o modalitate de a promova modul sănătos de viață. Am putea arbora o mulțime de pancarte, totuși, exemplul propriu este cel mai elocvent.  De asemenea, schimbul de experiență despre implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă pe care îl facem la Vilnius este un alt aspect al cooperării noastre. Sunt convins că urmează și alte colaborări între asociațiile și orașele noastre.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM



Imprimare