Un nou număr al ziarului ”Vocea APL” a fost scos de sub tipar. Și în ediția curentă sunt abordate un spectru larg de aspecte ce vizează activitatea APL, printre care evoluțiile în cadrul procesului de descentralizare; implicarea CALM, în calitate de organizație reprezentativă a APL, în procesul de luare a deciziilor la nivel legislativ; schimbul de experiență asigurat membrilor săi etc.
”La doi ani de la instituirea Zilei Autonomiei Locale, marcată pentru prima dată pe 1 februarie 2012, prin memorabilul marș al celor 600 de edili locali, care au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale petru a-și adjudeca dreptul la o guvernare locală independentă, constatăm, cu o doză considerabilă de regret, că angajamentele pe care și le-a asumat guvernarea prin Strategia Națională de Descentralizare nu au fost onorate în totală măsură.” Este concluzia la care ne trimite editorialul ediției, semnat de directorul executiv CALM, Viorel Furdui, care face o retrospectivă a acțiunilor întreprinse de Congresul Autorităților Locale pentru promovarea și consolidarea autonomiei locale. Autorul face referință și la piedicile care se pun în calea implementării valorilor europene în activitatea APL, dar și propune soluții, astfel încât declarațiile autorităților să nu rămână simple promisiuni, fără acoperire reală.
În numărul actual al ziarului au mai fost reflectate următoarele tematici de un real interes pentru edilii locali:
1. PRECEDENT FĂRĂ PRECEDENT! CADOU DE ZIUA AUTONOMIEI LOCALE: CURTEA CONSTITUȚIONALĂ A PUS PUNCTELE PE ”I”
2. QUO VADIS, AUTONOMIE? Ce cred primarii despre reforma descentralizării și miza autonomiei?
3. PUTEREA CENTRALĂ ȘI CEA LOCALĂ, ÎN CĂUTAREA UNUI PUNCT DE CONVERGENȚĂ. CARE VOR FI CONSECINȚELE DECIZIEI SUEDIEI ȘI SUA DE A NU FINANȚA REFORMA DESCENTRALIZĂRII?
4. AI NOȘTRI, CA BRAZII! PRIMARII MOLDOVENI AU CUCERIT FRANȚA!
5. GHID PRACTIC ȘI LEGISLATIV, MARCA CALM. Cooperarea intercomunitară în Republica Moldova – alimentarea cu apă și canalizare.
6. COLABORARE FĂRĂ GRANIȚE. DELEGAȚIA DIN GEORGIA, ÎN VIZITĂ LA CALM