PNUD Moldova va elabora o cercetare etnografică care va surprinde experiențele individuale, în vreme de pandemie, pentru a sprijini procesul de evaluare a impactului socio-economic al COVID-19 asupra celor mai vulnerabile persoane.
Inițiativa aparține Laboratorului de Inovații din Moldova (MiLab) al PNUD și se desfășoară în parteneriat cu Cognitive Edge – un centru analitic cu sediul în Singapore.
Cercetarea etnografică încurajează persoanele să-și împărtășească experiențele de gestionare a pandemiei și să răspundă la întrebări specifice. Datele vor fi colectate online în perioada iunie-iulie 2020. Chestionarul este disponibil în română și rusă. În colectarea răspunsurilor sunt implicate mai multe ONG-uri care lucrează cu grupurile vulnerabile.
Ulterior, echipa MiLab va grupa istoriile cu aceleași particularități pentru a determina care sunt tendințele comune. Rezultatele respective vor fi incluse în evaluarea impactului socio-economic al COVID-19, inițiată recent de PNUD Moldova.
„Colectarea acestor experiențe reprezintă un efort complementar, adăugând dimensiunea umană la analiza datelor statistice și ale altor tipuri de date, inclusiv megadatele privind mobilitatea, consumul de energie electrică etc. Considerăm că analiza combinată a mai multor seturi de date de calitate înaltă ne va ajuta să descifrăm complexitatea crizei și să venim cu răspunsuri mai bine închegate, pentru a construi ceva mai bun”, a afirmat Dima-Al Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Evaluarea este pregătită cu expertiză națională și internațională, implicând membrii grupului de lucru privind impactul socio-economic al COVID-19, condus de PNUD în numele echipei de țară a ONU și în parteneriat cu asociații de afaceri și companii private. Grupul de lucru este format din entități ONU și parteneri de dezvoltare, fiind astfel asigurată și o abordare coordonată și sinergetică.
PNUD a mai elaborat cercetări etnografice similare în Republica Moldova, dar și în regiunea Europei și Asiei Centrale, contribuind astfel la generarea soluțiilor inovatoare pentru problemele semnalate de oameni.
Contact pentru mass-media: Dumitru Vasilescu, PNUD Moldova, Specialist politici, dumitru.vasilescu@undp.org, (+373) 60056 55.