Bucurie mare pentru locuitorii din orașul Sângera, municipiul Chișinău, care, de luni, își vor duce copiii la grădinița recent construită în localitate. Anterior, ei erau nevoiți fie să-și țină copiii acasă, fie să-i ducă la grădinițele din satele vecine ori la cele din Chișinău, deoarece grădinița veche din Sângera este arhiplină. Administrația noii grădinițe spune că, în mai puțin de două săptămâni, peste 200 de locuri din cele peste 300 disponibile au fost ocupate.

Ultramodernă, spațioasă și luminoasă – așa arată noua grădiniță din Sângera. Construită de la zero, instituția are o capacitate de 14 grupe. Cei mai bucuroși sunt părinții, deoarece problema locurilor în grădiniță pentru micuții lor îi făcea pe mulți dintre ei ori să aștepte un loc liber, ori să parcurgă kilometri până în satele vecine.

„Fetița mea merge la grădiniță la Codru, dar o să ne transferăm aici. Mai am un copil de doi anișori pe care la anul îl dau cu bucurie aici. Noi până aici facem două minute cu mașina.”;

„- A stat acasă până acum. – Din ce cauză? – Nu era grupă pregătitoare, acum deja o să fie. Nu l-am dus pentru că au spus că o să se deschidă și l-am ținut acasă, dar așa trebuia să îl duc la Dobrogea sau în oraș.”;

„Noi avem copil de grupa pregătitoare și am așteptat o lună, dar pentru ei este foarte importantă educația acum. Am învățat acasă cum am putut, ne descurcăm, dar nu atât de bine cum ar fi cu cadrele didactice.”

Pe teritoriul grădiniței au fost construite pavilioane și amenajat terenul pentru instalarea caruselelor.

„A fost așteptată de toți absolut. Sunt înscriși peste 200 de copii. Are bucătărie, spălătorie, grupele dotate cu mobilier, cu cărțulii, cu veselă. În 14 ani s-a construit”, spune directoarea grădiniței, Alina Moroșan.

Pentru a rezolva problema lipsei locurilor în instituțiile preșcolare, Direcția Generală Educație a mai lansat grupe noi în grădinițele din zona orașului Sângera.

„Este destul de complicat pentru un părinte să își ducă copilul la o grădiniță destul de departe de casă. Am avut eforturi de a deschide câteva grupe suplimentare în câteva grădinițe din zona Munceștiului pentru a da posibilitate părinților din Sângera să își ducă copiii și acolo”, spune șeful DGETS, Andrei Pavaloi.

„Am contribuit la dotarea bucătăriei și a spălătoriei din grădiniță. Am fost de mai multe ori în vizită la Sângera, iar în urma discuțiilor cu primarul de aici am decis că trebuie să investim pentru viitorul copiilor”, a menționat ambasadorul Turciei la Chișinău, Uygar Mustafa Sertel.

Costul proiectului este de aproape 55 de milioane de lei, bani oferiți de Primăria Chișinău, Primăria Sângera, Guvernul României și Agenția turcească TIKA.

Imprimare