Grădiniţa din satul Horeşti, raionul Ialoveni, a renunțat la vechiul sistem de încălzire pe bază de gaze naturale și a trecut la energia ecologică. Din toamna curentă asigurarea termică a instituţiei se va face pe bază de biomasă şi energie solară, datorită unui proiect finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, transmite MOLDPRES.
Fostul sistem de încălzire din grădinița de la Horești era învechit, iar capacitatea acestuia nu permitea să fie asigurată o temperatură optimă constantă în toate încăperile din grădiniță. Tot pe bază de electricitate era asigurat și necesarul de apă caldă, în instituție fiind instalate cinci boilere. Potrivit administraţiei grădiniţei, facturile la energie electrică ajungeau la sume astronomice, însă apa caldă oricum nu era suficientă pentru toți.
Ca să soluționeze problema, primăria din localitate a depus dosarul de participare la un concurs de granturi europene, iar cu banii obținuți, 60,2 de mii de euro, a instalat tehnologii de ultima oră care funcționează pe baza energiei soarelui și a biomasei. În sezonul rece căldura din instituție va fi asigurată de combustibil solid din biomasă (peleţi din rumeguș și resturi vegetale), iar apa va fi încălzită de la soare.
Investiţiile europene au fost utilizate pentru construcția unei centrale termice performante, achiziţionarea și instalarea a două cazane cu o capacitate totală de 250 kW, precum şi a unui set de șase colectoare solare. Contribuţia comunităţii, estimată la aproximativ 15 mii de euro, a fost direcţionată pentru elaborarea proiectului centralei, construcţia depozitului pentru biocombustibil și reparaţia în interiorul grădiniței.
„Am reușit deja să simțim confortul de a avea apă caldă oricând, fără a ne pune problema că va trebui să plătim prea mult. Într-o grădiniță apa caldă nu e un lux, ci o necesitate. Copiii trebuie să se spele cât mai des pe mâini, avem nevoie de apă caldă la bucătărie, la spălatul veselei”, a afirmat Elena Condurache, şefa grădiniţei de la Horeşti.
Instituția preșcolară din Horești este una din cele 236 de grădiniţe, şcoli, centre de sănătate din R. Moldova care au fost racordate la sisteme de încălzire pe biomasă cu susţinerea financiară a Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă. Acest program, etapa a doua, este realizat în perioada 2015-2018, cu un buget total de 9,4 milioane de euro. Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.
Sursa: Moldpres