Competenţele autorităţilor publice locale, elaborarea deciziilor, procesul bugetar și modalitățile de gestionare a serviciilor publice sunt doar câteva din subiectele pe care trebuie să le cunoască fiecare ales local. În acest sens, IDIS „Viitorul” a relansat seria de seminare pentru creșterea profesionalismului noilor aleși locali din Republica Moldova. Seminarele vor fi desfășurate în 16 localități în perioada septembrie – decembrie curent. 

Primul seminar instruire a avut loc la 9 septembrie în orașul Orhei și a adunat peste 30 de primari și funcționari publici din raion.

Printre subiectele care le-au plăcut cel mai mult participanților la seminar putem menționa planificarea strategică, relația dintre APL și APC, statutul juridic al alesului local, procedura de elaborare a deciziilor și descentralizarea fiscală. Tot ei au venit cu sugestia să fie organizate cât mai des astfel de evenimente și să fie prezentate cât mai multe practici, atât naționale, cât și europene. 

„Crearea unui sistem ce ar stimula dezvoltarea economică locală şi solidaritatea intercomunitară, indicarea în legislație a mecanismului de asigurare a echităţii bugetare și corelarea competenţelor la nivel local cu volumul resurselor financiare disponibile sunt principalele premise pentru descentralizarea financiară”, este de părere Angela Boguș, expert financiar și instructor în cadrul seminarelor. 

Serviciile publice de calitate sunt cartea de vizită a fiecărei localități. Prin urmare, managementul eficient al serviciilor publice trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice ales și funcționar local.  „O primărie modernă trebuie să fie în pas cu toate inovațiile, iar când vine vorba de prestarea serviciilor publice, cooperarea intercomunitară, parteneriatul public – privat și proiectele din exterior trebuie utilizate la maxim posibil pe a aduce beneficii comunității”, consideră expertul Vlad Catlabuga. 

Seminarele de instruire au loc în cadrul proiectului “Consolidarea autonomiei locale prin creşterea profesionalismului noilor aleşi locali în Republica Moldova”, finanţat de Fundaţia Hanns Seidel şi implementat de IDIS “Viitorul”.
 
Pentru detalii, contactați Coordonatorul Relații Publice al IDIS ”Viitorul”, Diana Lungu, la numărul de telefon 0 22 221844 sau diana.lungu@viitorul.org 

Imprimare