Nicolae Pandea, primarul comunei Ștefan cel Mare, județul Călărași a făcut parte din delegația Asociației Comunelor din România (ACoR) care a participat la a III-a reuniune a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM). Evenimentul a avut loc la 11 mai, la Chișinău și a întrunit circa 200 de primari din cele două state. Despre emoțiile pe care le încearcă atunci când vine în Republica Moldova, dar și despre colaborarea primarilor, datorită ACoR și CALM, Nicolae Pandea ne vorbește în interviu.
Ați mai reușit să veniți la Chișinău, sau este pentru prima dată?
– Am mai fost în Republica Moldova. Îmi amintesc că în 2012 am venit cu o săptămână înainte de alegerile locale din România împreună cu Emil Drăghici, președintele ACoR și unii primari din Republica Moldova se întrebau de ce nu suntem acolo, în febra campaniei electorale. Primarii cu vechime ca mine de aproape 30 de ani în această funcție consideră că nu se face campanie în ultima săptămână sau în ultima lună, ci în decursul întregului mandat. Astăzi, am venit alături de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), așa cum suntem la toate evenimentele la care participăm împreună.
Vă aduceți aminte de prima vizită la Chișinău?
– Prima vizită m-a impresionat într-un mod extraordinar de plăcut, mai ales că unii colegi din România vorbeau cu reticență despre Republica Moldova. Am admirat curajul extraordinar al primarilor din RM, tenacitatea cu care se luptă pentru obținerea fondurilor pentru dezvoltarea localităților și, mai ales, dragostea pentru limba română. Am mers la câteva primării și la toate am remarcat scrisul corect în limba română.
Primarii din Republica Moldova au mai puține posibilități de a accesa fonduri, România fiind un mare susținător în acest sens.
– Întotdeauna am susținut acest lucru și credem că trebuie să facem mai multe eforturi pentru a vă ajuta atât în accesarea fondurilor cât, mai ales, a vă implica în diverse proiecte, împreună cu localitățile din România. Avem posibilitatea pe cooperarea transfrontalieră, orice localitate din zona de frontieră a României cu una din localitățile Republicii Moldova pot accesa proiecte în comun. Avem și localități în România care pot susține financiar localități din Republica Moldova. Comuna Dudeștii Noi, unde primar este Alin Nica a ajutat o grădiniță, o școală din localitatea cu care este înfrățită. Sunt și alte exemple. Lucrurile se îndreaptă într-o direcție foarte bună și putem face progrese destul de mari.
Aveți o înfrățire cu localitatea Dereneu, Călărași…
– Da, i-am propus primarului Elena Oaserele să vină în acest an cu un grup de copii la Ștefan cel Mare, sunt hotărât să-i ducem la mare. Avem un centru de zi pentru copii, adică avem posibilitatea să facem niște activități împreună cu copiii din satul Dereneu, iar copiii din comuna mea abia așteaptă să se producă acest eveniment.
Consilierii locali au aceeași părere ca și DVS?
– Nici nu vă puteți închipui câtă deschidere există pentru a îmbunătăți relațiile cu Republica Moldova. Această reticență exista la început din cauza necunoașterii și a mass-media, care nu promova și nici măcar nu prezenta realitatea. Ceea ce am văzut noi aici, în calitate de primari, ne-a determinat să nu mai credem în tot felul de zvonuri.
Ce rol joacă ACOR și CALM în această apropiere a primarilor din România și Republica Moldova?
– Unul semnificativ. În cadrul CALRRM vom semna un document în care vom face o asociere a celor două mari asociații pentru accesare de fonduri, pentru realizarea înfrățirilor cu mai multă ușurință și pentru un schimb permanent de informații, de experiență, de tot ceea ce ține de APL, de dezvoltarea comunităților noastre, pentru o viață mai bună pe ambele maluri ale Prutului. Așa cum spune și președintele Emil Drăghici, Prutul nu trebuie să ne despartă, ci trebuie să ne unească. Există multă disponibilitate din partea primarilor. În cazul unor colegi care veneau cu cărți pentru localitățile din Republica Moldova am observat la vamă unele suspiciuni. A trebuit să explicăm că acele cărți le-am adus să le facem cadou primăriilor din Republica Moldova, iar eșarfele tricolore sunt pentru a le purta la un eveniment deosebit. Încă nu toți, mai ales de la DVS. sunt convinși că venim doar cu intenții bune, nu pentru a face răutăți.
Să veniți mai des și așa îi convingem pe toți că aveți doar intenții nobile.
– Vom încerca să venim mai des și atunci oamenii se vor convinge că avem numai gânduri bune și nicidecum alte interese. Suntem frați, avem aceeași limbă, Ștefan cel Mare e la fel de iubit în Republica Moldova ca și în România. Am rămas impresionat când am văzut că comuna Dereneu a primit un hrisov de pe vremea lui Ștefan cel Mare. M-am gândit că este o coincidență faptul că comuna noastră s-a înfrățit cu un sat care este atestat documentar de pe vremea marelui domnitor. Avem prea multe lucruri care ne leagă ca să nu purtăm de grijă unii altora.
Vă mulțumim!