În anul 2020 am văzut cum primarii ieșeau în spațiile publice și îi rugau pe cetățeni să păstreze distanța, să poarte măști și să nu iasă din case fără strictă necesitate. La inițiativa aleșilor locali, din bugetele locale au fost distribuite resurse pentru instituțiile medicale din raioane, primarii au fost cei care au inițiat campanii de colectare a fondurilor pentru dotarea măcar cu strictul necesar a instituțiilor medicale, în condițiile în care la începutul pandemiei medicii lucrau fără măști și echipament necesar, iar în unele dintre spitalele raionale nu exista nici măcar apă caldă. „Rolul autorităților publice locale crește și trebuie să fim pregătiți pentru a acorda tot suportul necesar cetățenilor”, afirmă primarul municipiului Cahul, vicepreședintele CALM Nicolae Dandiș.

În anul 2020 am văzut cum primarii s-au mobilizat împreună cu oamenii din comunități și au contribuit la dotarea instituțiile medicale…

Nicolae Dandiș: Anul 2020 ne-a găsit nepregătiți în ceea ce privește sănătatea publică. Din păcate s-a dovedit că domeniul sănătății nu era tratat cu atenția necesară și chiar noi, în calitate de autorități locale, nu eram pregătiți să oferim mai mult suport, mai multă asistență, inclusiv modul de a comunica pe acest subiect cu cetățenii a lăsat de dorit. Am oferit suport financiar Spitalului Raional Cahul, dar și Centrului de Sănătate Publică din raion. În cadrul unui parteneriat cu societatea civilă, practic, pe tot parcursul anului cadrele medicale din secția COVID-19 a spitalului, dar și angajaților laboratorului din cadrul Centrului de Sănătate Publică au beneficiat de câte un prânz cald. Am avut și câteva acțiuni frumoase cu implicarea cahulenilor de peste hotare, inclusiv în procesul de achiziție a unor echipamente medicale, dar și la organizarea unor donații. Am adus din Italia trei tiruri cu mobilier medical, alte echipamente necesare pentru spitalul raional. Tot pe această dimensiune am beneficiat de suport din partea Uniunii Europene, României și SUA. Pentru noi a fost ceva inedit pentru că nu eram pregătiți și nu aveam un plan al acțiunilor în astfel de situații. Pentru că cel mai probabil vom avea aceleași  provocări și în 2021, cred că lecția pe care ar trebui să o învățăm de la anul trecut este să avem un plan de interacțiune cu instituțiile medicale și să educăm cetățenii pentru că atitudinea multora față de îndemnul autorităților, dar și față de propria sănătate a scos la iveală o lacună a sistemului educațional și modul cum privim, în general, situațiile de criză. Am văzut că oamenii nu sunt pregătiți să abordeze serios astfel de provocări.

Instituțiile medicale nu sunt în subordinea primăriilor și cu toate acestea, autoritățile locale au intervenit…

Nicolae Dandiș: Chiar dacă instituțiile medicale nu sunt în subordinea primăriilor și deseori am primit remarci că Ministerul Sănătății și Consiliile raionale, în calitate de fondatori, ar trebui să se ocupe mai mult de acest aspect, ne-am ghidat de faptul că sănătatea cetățenilor este prioritatea numărul unu și indiferent dacă este sau nu domeniul nostru de competență, dacă avem resurse, pârghii și posibilități, trebuie să ne implicăm mai mult pentru că acest aspect ține de relația noastră cu oamenii. Pe de o parte, în anul 2020 am interacționat cu cetățenii mai puțin din punct de vedere fizic, în același timp, am fost mai aproape de ei, oferindu-le pachete alimentare, susținându-i în cazul în care aveau nevoie de asistență la domiciliu. Cred că fiecare problemă are și părțile ei pozitive și sper ca anul acesta, atât statul cât și noi, autoritățile publice locale, să investim mai mult în crearea condițiilor adecvate și dotarea cu cele necesare a spitalelor. Dacă nu ar fi existat pandemia, poate că nu am fi direcționat atenția noastră, dar și resurse pentru a dota aceste instituții medicale. Dacă ești responsabil, orice provocare vine la pachet și cu soluții pentru a evita astfel de situații în viitor. Anul 2020 a afectat absolut toate domeniile, inclusiv sectorul economic, cultura sau sportul. Noi, capitala de sud, aveam planificate câteva festivaluri internaționale care a trebuit să le amânăm, dar și mai multe competiții sportive de amploare. Nu cred că în anul 2021 vom scăpa de toate aceste restricții, dar rămânem încrezători că învățăm repede și vom lua măsurile care se impun.

În 2020 Uniunea Europeană a fost mai aproape de Cahul…

În 2020, împreună cu Uniunea Europeană am lansat programul de asistență al Uniunii Europene pentru regiunea-cheie Cahul. Au demarat mai multe proiecte, atât pe partea soft, cât și hard, se lucrează la infrastructură, dar și pe partea de dezvoltare a capacităților administrației publice, de planificare strategică, de elaborare a unor documentații de proiect. Alături de noi au fost și unele țări membre ale UE: Germania, România etc. Chiar dacă pandemia a afectat mai multe domenii, nu am oprit proiectele ce vizează infrastructura și, în pare parte, am reușit să realizăm tot ceea ce ne-am propus. Este important ca în 2021 să implementăm proiectele care sunt pe agendă, atât din sursele proprii, cât și din programele de asistență ale UE. Urmează să realizăm un sistem modern de iluminat public, cu finanțare europeană vom începe un proiect de infrastructură rutieră a două străzi principale valoarea cărora este de câteva zeci de milioane de lei. Municipiul Cahul va deveni, practic, un șantier întreg, deoarece cu suportul Germaniei și a UE vom construi rețele de  canalizare. Acest proiect valorează aproape 50 milioane de euro și va fi implementat timp de câțiva ani. Deja lucrăm la partea de documentație și licitație, sper ca primăvara aceasta să începem aceste lucrări. Relațiile internaționale, de asemenea, au fost afectate. În 2020 aveam planificate proiecte bilaterale cu autorități locale din câteva țări. Din păcate, pentru că am putut circula, s-au amânat aceste întâlniri de lucru. Sper că anul acesta vom putea relua relațiile cu alte primării de peste hotare. Cahulul se regăsește printre cele șase municipii în cadrul programului național orașe-poli de creștere economică. Nu prea am văzut resurse pentru a realiza acest program dar sper că vom putea demara implementarea acestuia, ceea ce presupune investiții majore într-un portofoliu de proiecte importante pentru fiecare localitate. În anul 2021 îmi doresc o relație mai bună cu autoritățile centrale, la moment nu știm care autorități dar, cel puțin, să începem cu Președinția. Urmează să vedem ce se întâmplă la nivel de Parlament și de Guvern. Este importantă această viziune integrată a proiectelor naționale, regionale și locale, să avem o predictibilitate privind prioritățile pentru următorii ani și în ceea ce privește proiectele ce necesită investiții mari.

Mai există un domeniu care a fost afectat foarte mult anul trecut, mă refer la sistemul educațional. Eu cred că nu poți face educație temeinică online. Sper să putem reveni în sălile de studiu și să avem educație de calitate deoarece după părerea mea, anul 2020 își va lăsa amprenta mult asupra celor care au fost nevoiți să activeze în regim online și dacă nu revenim la normal vor fi afectate generații întregi. Fiecare familie a fost afectată într-un fel sau altul, cu toții avem cunoscuți, prieteni, rude care s-au infectat cu acest virus, cunoaștem multe familii în Cahul care și-au pierdut rude. Probabil, în anul 2020 mai mulți dintre noi am înțeles ce înseamnă sănătatea și cât de important este să avem grijă de ea, să fim empatici și mai aproape de oameni. Rolul APL crește, așteptările oamenilor sunt din ce în ce mai mari și până a vedea ce se întâmplă la Chișinău, noi pe loc trebuie să avem capacitățile necesare, să fim pregătiți pentru a acorda tot suportul necesar cetățenilor .

În anul 2020 ați fost ales unul dintre vicepreședinții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Cum vedeți activitatea Dvs. din această perspectivă?

Nicolae Dandiș: Am spus și atunci când a fost convocată ședința Consiliului de Administrare a CALM că mi-aș dori o implicare mai mare a orașelor în tot ce înseamnă dezvoltarea țării, inclusiv în relația cu autoritățile centrale, o mai bună comunicare între noi, primarii de orașe, municipii. În contextul existenței unor proiecte de importanță națională trebuie să avem o poziție consolidată, să nu ne mulțumim doar cu faptul că ne-am exprimat opinia sau am dat avizul asupra unor inițiative, dar să fim mai insistenți pentru a avea finalitate, ca acele proiecte sau propuneri pe care le avem să fie incluse în agenda APC și să urmărim procesul până când acestea sunt aprobate sau sunt alocate mijloace, iar instituțiile responsabile se ocupă de implementarea lor. Altfel spus, trebuie să dăm de înțeles că orice autoritate centrală sănătoasă nu poate să ignore autoritățile locale. Mi-aș dori ca în acest an autoritățile centrale să intre mai mult în esența și rolul autorităților locale, pentru că nu poate să existe o dezvoltare a țării fără o administrație locală puternică, cu capacități, cu viziune și, bineînțeles, cu suportul autorităților centrale, fie că este vorba de aprobarea unor acte normative sau, elementar, de a privi în aceeași direcție iar uneori de a nu încurca proceselor de dezvoltare și a nu încălca principiile de autonomie locală sau nu a abuza pe anumite subiecte de genul politizării repartizării unor fonduri și, inclusiv, presiuni asupra autorităților locale. În același timp, fiecare primar are curtea lui, are foarte mult de lucru și nu are timp să se implice mai mult în relația cu ceilalți primari, din acest motiv trebuie să fim ajutați dar și noi trebuie să dăm dovadă de mai multă inițiativă, să discutăm mai mult între noi și să avem o poziție mai vizibilă la nivel național. Cred că în ultimii ani nu am fost suficient de convingători, poate nu am știut la ce ușă să batem sau nu am știut cum să abordăm autoritățile centrale, dacă ei își permit în acest hal să ne ignore sau să subestimeze rolul nostru.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare